Hrvatski radio

Radio Osijek

"Protkani zlatom" privukli najviše turista u proteklih dvadeset godina

11.03.2020.

15:30

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT

fotografije: HRT

Foto: - / -

Na predstavljanju turističkih rezultata i projekata Srijema i Slavonije predstavnicima lokalnih turističkih zajednica i ugostiteljskih objekata, nositeljima oznake Okusi Srijema i Slavonije, u Vinkovcima su uručene ploče s novim logotipima temeljenim na sloganu „Protkani zlatom“.

"Srijem i Slavonija imaju pomno osmišljene turističke proizvode i atraktivnu turističku ponudu te jasno zacrtanu strategiju razvoja turizma, a poznati su po gostoljubivosti, sjajnoj eno-gastro ponudi i bogatoj kulturnoj baštini“, rekao je predsjednik županijske Turističke zajednice (TZ) i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

U prva dva mjeseca ove godine na području Vukovarsko-srijemske županije zabilježen je rast dolazaka za 17,91 posto i noćenja za 22,16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, istaknuto je između ostalog na konferenciji za medije u hotelu Admiral na kojoj su predstavljeni turistički projekti i rezultati u Srijemu i Slavoniji te dodijeljene ploče s novim vizualnim identitetom turističkim zajednicama i ugostiteljskim objektima, nositeljima oznake „Okusi Srijema i Slavonije“ na području Vukovarsko-srijemske županije.

U siječnju i veljači zabilježeno je nešto više od 13.6 tisuća dolazaka i ostvareno je više od 19 tisuća noćenja. Istaknuto je kako posebno raduje nastavak porasta dolazaka stranih gostiju koji su u prošloj godini ostvarili porast od 17,7 posto u dolascima i 18,22 posto u noćenjima u odnosu na 2018. Točnije, 2019. Srijem i Slavoniju posjetilo je 16.686 stranih turista koji su ostvarili 35.831 noćenja što predstavlja najbolji rezultat inozemnog turističkog prometa u posljednjih 20 godina, navodi se u izvješću županijskog Ureda TZ.

Direktorica Ureda TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak istaknula je kako je trend porasta turističkog prometa rezultat sustavnog rada, nastupa na sajmovima i posebnih prezentacija te novog pristupa marketinškim aktivnostima.

„Doprinos pozitivnom trendu turističkog prometa dao i rekordan broj stranih novinara koji su boravili prošle godine u Srijemu i Slavoniji. Od ukupno 18 studijskih putovanja, 14 ih se odnosilo na novinare te dvije grupe TV ekipa i još dvije turističkih agenata. To je rezultiralo brojnim reportažama, između ostalih i onoj na deset stranica o Hrvatskom Podunavlju u francuskom časopisu Le Figaro, što je iznimna reklama Srijemu i Slavoniji“, zaključila je Bušić Srpak i najavila nastavak implementacije brendiranja na području Srijema i Slavonije.

Brendiranje se provodi na razini cijele destinacije, a uz destinaciju brendiraju se i turistički proizvodi. Kao temelj za nastavak rada na snažnijoj promociji, ali i razvoju proizvoda dva su velika realizirana projekta – „Analiza riječnih krstarenja u Republici Hrvatskoj“ i „Marketinški plan turizma Vukovarsko-srijemske županije“ koji je realiziran kao dio velikog projekta Strateškog marketinškog plana turizma Slavonije s planom brendiranja, ističe direktorica županijskog TZ-a. U sklopu projekta i web stranica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije dobila je prepoznatljiv dizajn, usklađen s novim vizualnim identitetom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.