Hrvatski radio

Radio Osijek

'Protkani zlatom' Srijem i Slavonija - novi turistički brend

28.11.2018.

13:51

Autor: Marija Petrinović

logo Visit Vukovar - Srijem i HRT/mp

logo Visit Vukovar - Srijem i HRT/mp

Foto: - / -

Čime je Ružička zaslužio Nobelovu nagradu, zašto crkve zvone u podne, kakve to veze ima s Nikolom Iločkim i koja je uloga bana Šokčevića u izgradnji glavnih željezničkih pravaca u Hrvatskoj - neka su od pitanja na koja će odgovore posjetitelji Vukovara, Iloka i Vinkovaca moći dobiti 'iz prve ruke'.

U obnovljenoj rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru Turistička zajednica Vukovarsko – srijemske županije predstavila je novi koncept vizualnog identiteta turističke destinacije Srijem i Slavonija i novi turistički proizvod, hologram Lavoslava Ružičke u slobodnom formatu koji posjetitelji mogu pogledati tijekom obilaska. Osim u Vukovaru, hologrami kao jedinstven  oblik prezentacije turiste dočekuju i u muzejima u Iloku i Vinkovcima. Riječ  je o 'free format' hologramima bana Josipa Šokčevića i Nikole Iločkog, povijesnih osoba koje su doprinijele prepoznatljivosti  ovoga kraja, kazala je direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak.

'Free format' hologrami i dizajn vizualnog identiteta ostvareni su u okviru gotovo milijun eura vrijednog europskog projekta Virtualni i kulturni turizam - ViCTour, koji Turistička zajednica provodi u suradnji sa Vukovarsko-srijemskom županijom. Projekt je sufinanciran sredstvima Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. Ukupna vrijednost je 920.000 eura, a Vukovarsko-srijemska županija, kao njegov nositelj, sudjelovala je s 280.000 eura. 

Novi vizualni identitet inspiriran je opusom Alberta Kinerta, rođenog Vinkovčanina, jednog od najvećih hrvatskih grafičara i ilustratora. Zlatna boja klasja žita, kukuruza, suncokreta, grožđa ili traminca uhvaćenog u čaši, lišća bogatih šuma, nošnji i dukata, sve do sjaja Sunca - samo su neke od slika ovog područja koje su ilustrirane jednostavno, moderno i pomalo neočekivano. Projektom holograma 'oživljene' su povijesne osobe. Nobelovac Lavoslav Ružička u svojoj rodnoj kući u Vukovaru u prvom licu govori o brojnim zanimljivostima iz svog života, ban Josip Šokčević dočekuje posjetitelje u Gradskom muzeju u Vinkovcima, a kralja Nikolu Iločkog moći ćete upoznati u Kuriji Brnjaković.

Novim vizualnim identitetom pozicioniramo Vukovarsko-srijemsku županiju kao jedinstvenu, cjelovitu i prepoznatljivu turističku destinaciju pod nazivom "Srijem i Slavonija". Do sada logotipi pojedinih gradskih turističkih zajednica naše županije nisu imali zajedničkih elemenata, no sada se i vizualno i komunikacijski kroz zajednički slogan "Srijem i Slavonija protkani zlatom" prepoznaje zajednička veza i pripadnost jedinstvenoj destinaciji, dodala je Bušić Srpak. Istodobno svaka od gradskih turističkih zajednica imat će novi, prepoznatljivi logotip vezan uz područje koje predstavlja, a Turistička zajednica grada Vukovara u svome će imati ilustraciju arheološkog nalaza vučedolske čizmice.

"Hologramski prikaz znamenitih osoba koje su rođene ili su dio svojega života živjele na prostoru Vukovarsko-srijemske županije, jedinstvena je turistička ponuda kakve nema drugdje u kontinentalnoj Hrvatskoj. Školarci već sada obilaze navedene lokacije, a vjerujemo kako će za interes ovim zanimljivim projekcijama, kojima je cilj putem suvremenih tehnologija oživjeti duh prošlih vremena, iskazati i odrasli", izjavio je župan Božo  Galić.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.