Hrvatski radio

Radio Osijek

Provedite ljeto na osječkoj vodenici

09.07.2017.

12:08

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na najvećoj vodenici u Hrvatskoj , mlinu- bodu na Dravi u središtu Osijeka možete provesti zanimljivo ljeto. Svakodnevna druženja na Dravi, skok s vodenice u rijeku , program u čast Nikoli Tesli, Dani kedera samo su dio ljetnog programa u organizaciji Ekološke udruge Vodenica.

Peta obljetnica proglašenja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav svjetskom prirodnom baštinom obilježit će se velikim skokom u rijeke, u nedjelju, 9. srpnja u 15 sati. Prostor prvog hrvatskog prekograničnog Rezervata biosfere obuhvaća tokove rijeka Mure i Drave, Regionalni park Mura-Drava, rijeku Dunav i Park prirode Kopački rit. Proteže se kroz 6 hrvatskih županija, a u Mađarskoj obuhvaća prostore uz Muru, Dravu i Dunav. Skok u rijeku s vodence ujedno je poziv na očuvanje rijeka. Dan europske Amazone obilježava se druge nedjelje u srpnju, uoči rođendana pokojnog Martina Schneidera Jakobyja, začetnika ideje o rezervatu biosfere. 

Petnaestogodišnji  Neven Lucian Davidović u ponedjeljak, 10. srpnja, pokazat će kako radi zavojnica Nikole Tesle u povodu rođendana tog slavnog znanstvenika i izumitelja. Program traje od 18 do 22 sata.

Dani kedera na vodenici organizrani su u srijedu, 12. srpnja. Pecat će se na starinski način štapovima od bambusa koje su izradili članovi Ekološke udruge Vodenica.  

Svi programi su besplatni. Ekološka udruga Vodenica prima tek donacije za održavanje mlina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.