Hrvatski radio

Radio Osijek

Provođenje nacionalne strategije za uključivanje Roma

03.06.2015.

14:35

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U okviru „Projekta za zagovaranje uključivanja Roma“ Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar, Institut STINE – Split i Udruga romskog prijateljstva LUNA – Beli Manastir organizirali su okrugli stol „Izvještaj o provedbi alternativnog praćenja provođenja nacionalne strategije za uključivanje Roma u Republici Hrvatskoj od 2013. do 2020. – Osječko – baranjska županija.

Svrha ovog okruglog stola je predstavljanje rezultata alternativnog praćenja provedbe mjera za uključivanje Roma na lokalnoj i regionalnoj razini u Osječko-baranjskoj županiji.
Na okruglom stolu predstavljeno je izvješće koje je rezultat procesa praćenja i priručnik za „Alternativno praćenje i zagovaranje provođenja Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013. – 2020. – Smjernice za lokalne romske aktiviste i predstavnike.
Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar, zajedno s partnerskim organizacijama Institut STINE – Split i Udrugom romskog prijateljstva LUNA – Beli Manastir, od 11.02.2014. godine provodi projekt u trajanju od 18 mjeseci pod nazivom „Projekt za zagovaranje uključivanja Roma“ koji se u okviru IPA IV komponente „Razvoj ljudskih potencijala: Podrška programima organizacija civilnog društva u području zagovaranja i motivacije za društveno isključene skupine“ financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda Europske unije. Ugovorno tijelo u Republici Hrvatskoj je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.
„Projekt za zagovaranje uključivanja Roma“ provodi se u 5 županija: Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj županiji. Aktivnosti projekta usmjerene su na razvoj i jačanje kapaciteta romskih organizacija civilnoga društva i predstavnika romske zajednice za aktivno sudjelovanje u procesima praćenja i zagovaranja mjera za aktivno socijalno uključivanje Roma, te povećanje vidljivosti tema i pitanja uključivanja u cilju poboljšanja općeg socio-ekonomskog položaja Roma u Republici Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.