Hrvatski radio

Radio Osijek

Provokativne, groteskne i začudne knjige Stanislava Marijanovića

02.02.2022.

15:19

Autor: Radio Osijek

Promocija knjiga Stanislava Marijanovića

Promocija knjiga Stanislava Marijanovića

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Knjige Stanislava Marijanovića „Veslači u tuđem lijesu i druge pripovijesti" i „Sutra, jučer i danas Luke zvanog Konj" predstavljene su na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu. Riječ je o knjigama za odrasle ovog autora iza kojeg su brojne slikovnice za djecu, poznatog po čudovištima.

Stanislav Marijanović djeci i odraslima poznat je po svojim čudovištima koja su zaživjela u ilustriranim knjigama i slikovnicama Kućna čudovišta, Enciklopedija čudovišta, Čudovišta u muzeju i drugima. Kako sam kaže, slikovnice su pratile odrastanje njegove djece, a kad su djeca stasala napisao je prve knjige za odrasle. "To je ono što bih im ja u ovome trenutku želio reći, a kakav je ovaj trenutak, manje-više svi znamo i osjećamo, uzburkan, virovit, nesređen, zabrinjavajuć - te dvije knjige zapravo pripadaju u taj prostor", kaže Marijanović. „Veslači u tuđem lijesu i druge pripovijesti" zbirka je pripovjedaka, a „Sutra, jučer i danas Luke zvanog Konj" kratki roman. Jezik kojim su pisane je neuobičajen i nekonvencionalan, pomalo provokativan, ponegdje i drzak, u svakom slučaju knjige razbijaju dosadašnje tabue i konvencije vezane za priču i uobičajeni prostor čitanja, pa će svaki čitatelj knjigu doživjeti na svoj način, smatra autor.

Tekstovi su žanrovski iznimno raznoliki, napominje Vladimir Rismondo. Roman „Sutra, jučer i danas Luke zvanog Konj" oblik je znanstvene fantastike, a u zbirci pripovijesti ima borhesovskih elemenata, čiste fantastike pa i oblika autobiografske proze tražeći korijene, kao i pandana proze Dana Browna.

Igru sa čitateljim koju je Stanislav Marijanović naznačio u svojim slikovnicama i grafičko-pjesničkim mapama, nastavio je i u zbirci priča i kratkom romanu, kaže književna kritičarka Helena Sablić Tomić. Njegova ironija, sklonost prema nekim drugim svjetovima, približavanje nekih ideja koje su se razvile već u čudovištima, sada pruža susret s budućnošću onoga što će nas dočekati kada, primjerice, neki roboti počinju biti pametniji od nas. Lokaliteti su vezani za Baranju, ali i za Euopu, Grčku, Pariz i prostore koje je sam prolazio, ističe Sablić Tomić. Iako najavljene kao knjige za odrasle, književna kritičarka Helena Sablić Tomić ističe da su one za čitatelje željne novog svijeta Stanislava Marijanovića, bez obzira igra li se on groteskom, apsurdom, autobiografijom ili je "samo ostao i dalje ironični, onako, neću reći čudovišni, Stanislav Marijanović", zaključila je Sablić Tomić.


Prilog u Dnevniku Radio Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.