Hrvatski radio

Radio Osijek

Projekt unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Hrvatskoj

31.01.2022.

13:15

Autor: Radio Osijek

Poplave

Poplave

Foto: M.Milas / Radio Osijek

U Osijeku je danas održana prva godišnja konferencija projekta  VEPAR vrijednog  više od 250 milijuna kuna. Partneri na njemu su Hrvatske vode i i Državni hidrometeorološki zavod. 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako se danas ne možemo od poplava braniti samo vrećama, već je nužna provedba aktivnih mjera. "Važno je da se iz istog projekta nabavlja i oprema za njegovu provedbu. Riječ je o 54 crpke, 34 kilometra box barijera, čamaca, terenskih vozila i geomembrana - svega onoga što daje dodatnu sigurnost obrani od poplava. Pokrit ćemo područje od 6000 kilometara vodotoka i bit će dodatno snimljena korita kako bi se izradili odgovarajući hidrološki modeli te kako bismo imali bolje informacije o prognozi vodostaja. Iz tog je razloga puno lakše na vrijeme se pripremiti, a jedan dan puno znači kad imate pouzdane podatke vezane uz prognozu vodostaja i scenarija koji se može dogoditi. Možemo brzo mobilizirati snage i biti uspješniji u provedbi mjera obrane od poplava.  Projekt VEPAR utječe i na smanjenje rizika od poplava, pokrit će izradu svih potrebnih modela, svih nedostajućih podataka na području sliva te će pružiti veću sigurnost i zaštitu naših građana. Izgradit će se i obučni centar za obranu od poplava u Baranji, kraj crpne stanice Podunavlje, vrijedan 12 milijuna kuna. To je nadograđivanje na kvalitetnu bazu podataka i dosada vrlo uspješnu provedbu obrane od poplava od strane Hrvatskih voda i na buduću vrlo uspješnu izobrazbu naših vodočuvara i svih koji sudjeluju na obrani od poplava. U današnjim ekstremnim hidrološkim prilikama provedba obrane od poplava vrlo je složena - kako zbog pronalaska minsko-eksplozivnih  sredstava, tako i zbog sve izraženijih ekstrema. Gotovo da više nema rijeke u Hrvatskoj koja nije srušila svoje povijesne vodostaje. Zato unaprjeđujemo sustav obrane od poplava, a projekt VEPAR jedan je od alata kojim će se pružiti bolja zaštita građanima". Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) problemu klimatskih promjena pristupa iz više smjerova. "Zanima naš što se događa sa stanjem atmosfere od dana ili tjedna, ali i na dugim klimatskim skalama. U idućim desetljećima može se očekivati jačanje problema vezanih uz klimatske promjene. Budemo li rješavali uzroke, a to su emisije stakleničkih plinova, tada će i te promjene biti manje izražene. Mislim da projekt VEPAR provodimo u dobrom razdoblju, jer su klimatske promjene još u nekom rasponu u kojem se možemo prilagoditi. Klimatske promjene očitavaju se u ovom slučaju u problemima u gospodarenju vodama, no one mogu utjecati na ljudsko zdravlje i proizvodnju hrane i slično. DHMZ-u je projekt VEPAR važan jer će omogućiti jačanje naših sustava za motrenje i prognozu te očekujemo i dalje uspješnu suradnju s Hrvatskim vodama", potvrdio je zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a Ivan Güttler.         

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.