Hrvatski radio

Radio Osijek

Prva hrvatska računalna igra "Bitka za Vukovar"

15.11.2021.

15:40

Autor: Marija Vukasović Petrinović

foto:Grad Vukovar/M.Šlafhauzer

foto:Grad Vukovar/M.Šlafhauzer

Foto: - / -

U Vukovaru je predstavljena ideja volontera o prvoj hrvatskoj računalnoj igri "Bitka za Vukovar", koja je okupila razvojni tim iz Hrvatske i iseljeništva. Njihova vizija je očuvanje istine o Domovinskom ratu stvaranjem zabavno-edukativnog sadržaja koji će povijest približiti novim generacijama.

Ideja o razvoju prve računalne igre "Bitka za Vukovar" potekla je od lokalne skupine 'developera' a razvojni tim brzo je narastao uz pomoć braniteljskih krugova i facebook grupe 'Battle of Vukovar 1991' koja okuplja mlade Hrvate diljem svijeta, pa je nastala udruga građana CRO Game Devs koja ulaže napore u stvaranje prve hrvatske ratne računalne igre. 

Gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako Grad Vukovar podržava ideju koja na moderan način promovira vrijednosti Domovinskog rata.

"Zaista je pohvalan krajnji cilj ove ideje, a to je na moderan, atraktivan i edukativan način kroz računalnu igru širiti istinu i promovirati vrijednosti Domovinskog rata. Posebnim ju čini to što je utemeljena na stvarnim događajima s autentičnim pričama, lokacijama i naoružanjem", rekao je Penava.

 Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac jednako tako pohvalio je ideju koja, ističe, čini veliki iskorak u pogeldu promocije Vukovara i vrijednosti Domovinskog rata.

"Projekt je spojio branitelje koji su 1991. godine bili mladi dečki kao ova mladež koja danas želi kroz računalnu igru širiti istinu. Vjerujemo kako će to doprinijeti želji za upoznavanjem Vukovara u svim segmentima", rekao je među ostalim zamjenik Sušac.

"Kroz igru namjeravamo ispričati konkretnu priču kako su branitelji Vukovara uspjeli punih 88 dana pod kišom granata braniti naš grad. Proći ćemo više bitaka i napraviti igru zajedno s Hrvatima iz cijelog svijeta koja je edukativna te bazirana na potpuno istinitim događajima", istaknuo je Damir Plavšić, branitelj Vukovara i jedan od začetnika ideje.

Koordinator volontera razvojnog tima Stjepan Dasović istaknuo je kako im je želja stvoriti autentičan hrvatski proizvod koji će prikazati žrtvu i patnju hrvatskih branitelja. "To je dužnost mlađih generacija kako bi im zahvalili na svemu što danas imamo. Igra će biti jedinstvena u čitavom „gejming“ svijetu, napravljena prema istinitim povijesnim događajima, a sve kako bi našim braniteljima odali počast" - rekao je Dasović.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.