Hrvatski radio

Radio Osijek

Prva konferencija Klastera "Pannonian Health"

31.05.2019.

14:05

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Na konferenciji, kojom se želi brendirati Slavoniju i Baranju kao destinaciju zdravlja, predstavljen je značaj zdravstvenog turizma za Slavoniju i Baranju iz perspektive i iskustava Klastera koji na njegovom unaprjeđenju radi proteklih godinu i pol dana.

Zdravstveni turizam ima velik potencijal i jedna je od grana budućnosti, a kontinentalni dio Hrvatske tu ima što ponuditi, moglo se čuti na Prvoj konferenciji zdravstvenog turizma Klastera "Pannonian Health" čijim bi osnivanjem kontinentalni dio zemlje trebao napredovati na tom području. Ministarstvo zdravlja svoj doprinos tomu dalo je i donošenjem novoga zakona kojim specijalnim bolnicama i lječilištima sada dopušta i pružanje ugostiteljskih usluga, rekao je pomoćnik ministra zdravstva Mate Car: "Ministarstvo zdravstva jako aktivno radi na promociji zdravstvenog turizma. Kao prvo smo ovu godinu riješili zakonski u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti od 1. siječnja, a trenutačno je i na e-savjetovanju Pravilnik o zdravstvenom turizmu. Sada hrabro krećemo dalje u druge potrebne korake kao što su certifikacija, akreditacija, branding i tako dalje."

Otvarajući Konferenciju Osječko-baranjski župan Ivan Anušić napomenuo je kako Županija u posljednje dvije godine puno investira u razvoj kontinentalnog turizma u sklopu čega je i ponuda usluga zdravstvenog turizma: "Smatram kako zdravstveni turizam ima veliki potencijal, a županija ima infrastrukturu potrebnu za njegov razvoj. Očekujem da će po pitanju razvoja zdravstvenog turizma na području naše županije rezultati ići uzlaznom putanjom", rekao je Anušić.

Predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma HGK Marcel Medak rekao je kako članice na temelju iskustava nastoje detaljno prikazati značaj zdravstvenog turizma na ovom području, a cilj im je objediniti turističke i medicinske usluge u jedinstven zdravstveno-turistički proizvod: "Upravo kroz toplice koje postoje u Slavoniji, počevši od Daruvarskih, Lipika, Bizovačkih toplica u kombinaciji sa kvalitetnom gasto ponudom koja je izražena u Slavoniji. Zatim korištenjem dodatnih sadržaja koje možemo ponuditi poput kupanja, plivanja, bicikliranja, nordijskog hodanja, a sve kao vid rekreacije i terapijskog postupka koji su najuspješniji kod rehabilitacije", rekao je Medak, a klaster manager Klastera zdravstvenog turizma "Pannonian Health" Manuel Magdić dodao: "Isto tako želimo zajednički prezentirati taj prozvod i nastojimo ga učiniti što atraktivnijim i zanimljivijim u svim dijelovima Hrvatske, ali i svim zemljama Europe. To na terenu funkcionira na način da radimo zajedničke pakete koje prezentiramo agencijama. One zatim kao posrednici i kao naša produžena ruka traže klijente odnosno ljude koji bi došli na ovo područje kako zbog zdravstvenih usluga tako i zbog turističkih ponuda i atrakcija koje ovo područje nudi."

Uoči Prve konferencije zdravstvenog turizma Klaster je imao 10, a već u sljedećem tjednu najavljeno je pristupanje nove tri članice.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.