Hrvatski radio

Radio Osijek

Prva poljoprivredna konferencija "Slavonika"

17.03.2016.

14:15

Autor: HINA / Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konferencija "Slavonika" okupila je sve ciljne skupine, od učenika srednjih škola, studenata, OPG-ova i tvrtki, pa sve do akademske zajednice. Govorilo se o važnim temama za novu viziju hrvatske poljoprivrede, poticaju razvojnih banaka, strategiji za rast i budućnost OPG-ova.

Otvarajući konferenciju ministar poljoprivrede Davor Romić je kazao kako je obrađivanje 650 tisuća hektara zapuštenih poljoprivrednih površina jedan od velikih izazova, a uz uređenje poljoprivrednog prostora, jedan od važnijih projekata Vlade je navodnjavanje. Najavio je kako će u izradu strategije razvoja poljoprivrede uključiti znanstvenu zajednicu, Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku udrugu poslodavaca, kako bi se definirali putevi razvoja, neovisno o tome tko će biti ministar poljoprivrede i tko će je završiti u idućem razdoblju.

Romić je istaknuo i kako su inovacije, istraživanja i nove tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji temelji suvremene europske poljoprivrede pa su i ovakve konferencije doprinos dolasku inovacija i novih tehnologija u Hrvatsku s ciljem razvoja poljoprivrede. Ovo je trenutak za promjenu smjera u našoj poljoprivredi. Znamo da je naš ruralni prostor zapušten, ali i znamo kako imamo snagu da ga vratimo na pravi put, poručio je ministar. 

Na pitanja o proračunu i poticajima, ministar Romić je kazao kako će poticaji biti na razini prošlogodišnjih. Rekao je ministar Romć i dodao kako je jedan od osjetljivijih sektora poljoprivrede u Hrvatskoj mljekarstvo, stoga se prijedlogom proračuna predviđa maksimalno povećanje poticaja mliječnom sektoru: "Prijedlogom proračuna predviđa se maksimalno povećanje poticaja mliječnom sektoru, odnosno povećanje s 1,8 na 3,6 milijuna eura. To je osjetljiv sektor, koji trpi i zbog onoga što se događa na razini EU. Zbog embarga prema Rusiji i povećanja proizvodnje u nekim državama EU veliki je pritisak na mljekarski sektor u Europi, što se odražava i na stanje u Hrvatskoj." - rekao je Romić, dodajući kako će Ministarstvo tom osjetljivom sektoru nastojati pomoći koliko god je to moguće.

Govoreći o programu ruralnog razvoja, rekao je kako su neke mjere raspisane, neke su u tijeku, a sam program u budućnosti očekuju promjene. Njima će se sredstva usmjeriti tamo gdje će dati najveće efekte i gdje su najpotrebnija.

Na konferenciji u Osijeku, među ostalim je održano 6 okruglih stolova i 3 predavanja, osnovan je klub proizvođača ječma te oformljena nagrada Agrovizija koja će se za projekte vezane uz poljoprivredu dodijeljivati srednjoškolcima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.