Hrvatski radio

Radio Osijek

Prva presuda za auto-kredit u švicarskim francima

19.06.2015.

15:07

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki Općinski sud presudio je u korist Željka Markovića koji je tužio Zagrebačku banku zbog povećanja kamatnih stopa na kredit za osobni automobil. Kamantna stopa s početnih 5,20 u samo dvije godine narasla je na 7,55 posto.

Željko Marković sedmogodišnji kredit za automobil već je otplatio, ali ako presuda postane pravomoćna banka će mu morati vratiti između 10 i 15 tisuća kuna preplaćenih kamata , procjenjuje njegova odvjetnica Vesna Koški: "Nama se su utvrđene ništetne sve kamate od početka kredita pa do otplate i imamo pravo zahtijevati , ukoliko presuda postane pravomoćna, povrat od strane banke sve razlike u kamatama od početka ugovora pa do otplate."

Banka će morati nadoknaditi i parnični trošak veći od četiri i pol tisuće kuna . Upravo ti visoki troškovi razlog su što se dužnici koji su i u gorem položaju od njega ne odlučuju za tužbe, rekao je Željko Marković , a drugim je dužnicima kredita u švicarskim fracima poručio: "Samo hrabro, imate sve temelje, pokrenite se jer očito da država nema još namjeru to riješiti. Mi smo pokrenuli tužbu u drugom mjesecu i već prva presuda je nakon četiri mjeseca. Stvarno brzo. 

Darija Švob iz Udruge Franak takvu je presudu očekivala: "Mislim da nema svrhe da bude drugačija jer je revizija Viskog trgovačkog suda pokazala da su banke kamate mijenjale nezakonito." 

Iako su u Udruzi Franak zadovoljni presudom, razloga za slavlje nema jer pod teretom kredita u švicarskim francima sve teže živi, procjenjuje se , čak 20 tisuća Slavonaca i Baranjaca.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.