Hrvatski radio

Radio Osijek

Prva transplantacija očne rožnice u Osijeku

28.09.2017.

14:58

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zavodu za očne bolesti KBC-a Osijek, danas je napravljena prva transplantacija očne rožnice. U svijetu postoji više od 20 milijuna bolesnika s bolešću rožnice, godišnje se obavi više od 40.000 operacija, a u Hrvatskoj oko 150.

Uz vitrektomiju, odnosno operaciju stražnjeg segmenta oka, od danas se u Zavodu za očne bolesti KBC-a Osijek rade i transplantacije očne rožnice. Operiran je pacijent star 70 godina kojemu je nakon udarca u oko oštećen stražnji segment oka, a rožnica ostala zamućena, uslijed čega je bio slijep. Operirao ga je doc. dr. Miro Kalauz iz KBC-a Rebro u Zagrebu. Riječ je praktično o dvjema operacijama u jednom aktu. Pacijent se osjeća dobro, iako  potpuni oporavak nakon transplantacije očne rožnice može potrajati nekoliko mjeseci do godinu dana.

Predstojnik Zavoda za oftalmologiju KBC-a Osijek, doc. dr. Josip Barač posebno je istaknuo činjenicu kako od danas više pacijenti ne moraju zbog ovakvih zahvata odlaziti izvan Osijeka. "Jednaki standardi i jednake mogućnosti u svim većim bolničkim centrima u Hrvatskoj  cilj su i našeg društva", istaknuo je doc.dr. Tomislav Jukić, predsjednik Hrvatskog oftalmološkog i optimetrijskog društva.
Ovakav je zahvat omogućen zahvaljujući  hrvatskoj očnoj banci. Program transplantacija moguć je samo ako je u društvu dovoljno visoka svijet o eksplantacijama i doniranju organa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.