Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvaci i u zrakoplovnom modelarstvu

21.08.2016.

23:32

Autor: Sunčica Findak/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europskom zlatu u zrakoplovnom modelarstvu osječki student Arijan Hucaljuk nedavno je dodao i ono svjetsko. I to u konkurenciji natjecatelja iz 26 zemalja. .. .

I dok su ostali timovi na svjetskom prvenstvu brojili po 30 članova, naš - samo dva. Arijan je uz očevu pomoć pomeo konkurenciju. Prije svega on je dobar pilot koji mora mnogo toga znati. Pravila su stroga: za početak što brži start. 

Zadatak je ostati 10 minuta u zraku i sletjeti na određenu točku, a najbolji je onaj koji ima najbolje slijetanje i najdulje vrijeme, kaže.

On mora poznavati aerodinamiku, meterologiju, taktiku, materijale, sve se to mora posložiti i prilagoditi uvjetima koji su na ovom svjetskom prvenstvu bili posebno izraženi jer smo letjeli ispod brda, na sudaru alpske i mediteranske klime, dodaje njegov otac.

Arijanova priča slična je pričama mnogih naših sportaša. Financira se sam i uz pomoć prijatelja iz Bugarske.

Da, to je hrvatski model, obitelj, beskrajna pomoć, čak i preko granica mogućnosti, i materijalnih i fizičkih, ističe Arijanov otac.

Spomenimo samo da jedna jedrilica stoji oko 4 tisuće eura, a Arijan ih po sezoni promijeni do 6, a tu su i odlasci na natjecanja, oprema. Ovaj skromni student elektrotehnike i računarstva u Osijeku je pred diplomom, fakultet završava s prosjekom ocjena - odličan. Na malom sportskom aerodromu u Slavonskom Brodu provodi svaki slobodan trenutak.

I to je to. Glavno je da mi imamo još jednog svjetskog prvaka, a o tome kakva je briga, odnosno nebriga i za ovaj sport - nekom drugom prilikom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.