Hrvatski radio

Radio Osijek

Prve reakcije čelnika na ishod prijevremenih izbora

12.09.2016.

00:49

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Privremeni neslužbeni rezultati s oduševljenjem su primljeni u stožeru HDZ-a, Mostu, IDS-u i koaliciji Živoga zida. Narodna je koalicija očekivala više, a zadovoljstva nema ni u HDSSB-u .

Andrej Plenković do govornice je stigao uz pjesmu „Eye of the Tiger“ iz filma Rocky. Uz zahvalu svima koji su dali potporu HDZ-u, podsjetio je kako je stranka prije dva mjeseca bila u nezavidnom položaju, ali da su se u vrlo kratkom roku uspjeli profilirati kao stranka desnoga centra. „Takav pristup HDZ-a naišao je na plodno tlo. Uspjeli smo u ovoj kampanji unijeti novu kulturu komunikacije, vratiti sadržaj politici“, istaknuo je šef HDZ-a. U pregovore za formiranje vlade ulaze sa strankama koje će prihvatiti četiri točke – „političku stabilnost, pravnu sigurnost, kvalitetan okvir za gospodarski rast i socijalnu pravednost, odnosno provedbu kršćanskog načela solidarnosti“. Ističe da su otvoreni za suradnju s onim strankama koje su im programski i svjetonazorski bliske. „Vodit ćemo brigu o mladima, naročito našoj mladeži koja nam je dala potporu u kampanji, o hrvatskom selu i ruralnom razvoju', rekao je Plenković i podsjetio kako je o tome govorio u Osijeku. Prema Plenkoviću ovo je bio važan dan za demokraciju i za Hrvatsku demokratsku zajednicu. „HDZ je pokazao da smo vrlo brzo ponovno pridobili povjerenje naših građana. Od sutra krećemo u dogovore kako bi Hrvatska dobila stabilnu Vladu“, rekao je šef HDZ-a.

Milanović: „Ovo nije sretan dan za Hrvatsku“

„Hvala  svima koji su izašli i dali nam podršku. Glasovi se još broje, bit će tijesno“, izjavio je predsjednik SDP-a koji se prisutnima u izbornome stožeru Narodne koalicije obratio nešto iza ponoći. „Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku. Osam mjeseci smo bili u eksperimentu. Gdje smo bili nigdje, što smo radili, ništa. Ovako kao zadnjih osam mjeseci više ne možemo. Zahvaljujem partnerima na potpori. Moramo se pitati koliko smo odgovorni što je na ove izbore izašlo gotovo deset posto manje birača nego prošli put. Treba nam stabilna vlada. Dali smo sve od sebe, ali očito smo mogli još i bolje. Pričekajmo još do jutra. Sada je najbitnija Hrvatska, a ne naše karijere koje su potpuno sporedne", rekao je Milanović.

"Ostavite nas nekoliko dana - Most je svoje rekao"

Most ostaje treća politička snaga u Hrvatskoj, iako su u odnosu na studeni prošle godine izgubili velik broj mandata. U svom govoru čelnik Mosta Božo Petrov zahvalio je svima koji su „dali svoj glas da se od promjena ne odustaje“. Posebno se obratio mladima koje je pozvao da se uključe u političku borbu te da ne odlaze iz zemlje. „Nazvat će vam amaterima diletantima. Da vas hvale, ja bih se zabrinuo. Ova Hrvatska može i mora biti bolja. Politika može biti bolja, ali ona treba vas koji u ovom trenutku razmišljate kada ide koji autobus i vlak. Nemamo više ružičaste naočale i nismo naivni“, istaknuo je Petrov u poruci mladima. Ponovno je istaknuo jamstva koja je dao Most: “Oni koji pristanu na sve njih mogu očekivati našu podršku. Teče rok od pet dana. Nećemo se cjenkati s povjerenjem građana. Ako im je do njega stalo, onda će prihvatiti sva jamstva. Neka uzmu tjedan dana, neka se preslože kako god mogu da to ne bi radili usred mandata. I ako im je ovo što tražimo teško i ako nas mogu zaobići, neka to naprave odmah. Most ne postoji zato da bismo dobili lijepe i skupocjene fotelje. Mi se možemo boriti i iz saborskih klupa.“, rekao je Petrov, a medije je zamolio da ih sljedeća tri-četiri dana zaobilaze, jer „Most je svoje rekao“ – glasi njegova poruka.

Živi zid: “Hrvatska bez HDZ-a i SDP-a na vlasti je moguća”

U koaliciji Jedina opcija vlada zadovoljstvo zbog osvojenih osam mandata, koji bi, smatra Ivan Lovrinović bili još bolji da nisu imali potpunu blokadu dijela hrvatskih medija. „Nisu nam dopustili da iskomuniciramo našu glavnu poruku, a to je borba za one koji su blokirani, dužnici ne svojom krivcom ili ovršeni. Nama se smiješi španjolski sindrom, Vlada će biti nestabilna, a političke vode u Hrvatskoj su se potpuno zamutile“, rekao je Lovrinović, koji je najavio da će unatoč velikom broju mandata ostati u oporbi. „Nas sad svi vide u nekom svom kalkulatoru, ali ključno je što ti ljudi u svom programu žele napraviti. Temeljno pitanje je nezaposlenost, odljev mladih i dužničko ropstvo. Mi smo jedini ponudili rješenja. Mi možemo razgovarati, ali te stranke 20 godina nisu znali rješiti taj problem. Kako nas oni mogu spasiti“, upitao je čovjek koji je, kako je rekao iz Mosta otišao iz prinicipijelnih razloga, jer su napustili gospodarski program.
Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u svom kratkom obraćanju je istaknuo: "Ponosan sam na sve one koji su danas izašli na izbore i poslali jasnu i glasnu poruku da u skoroj budućnosti Hrvatska bez HDZ-a i SDP-a na vlasti je moguća. To je tek početak i mnogo toga treba napraviti, na mnogo problema treba ukazati, puno nas još posla čeka. Naše vrijeme tek dolazi, pozivam sve na jedinstvo, usmjerenost ka ciljevima i uspjeh neće izostati", rekao je Sinčić.

Glavašu je ovo posljednji saborski mandat

„Ne mogu reći da sam zadovoljan rezultatima, no najvažnije je da smo HDSSB-u za naredne četiri godine osigurali status parlamentarne stranke što nam daje pretpostavke za daljnji politički rad“, izjavio je Branimir Glavaš, koji će, prema svemu sudeći, biti jedini zastupnik te stranke u novom sazivu Sabora. Bit će to njegov deveti mandat. Glavaš je rekao kako su ovo njegovi zadnji parlamentarni izbori. „To sam si zacrtao još uoči ove kampanje. S ovim sadašnjim ulaskom u Sabor, bit će to moj deveti mandat i smatram kako je to dovoljno. „Bližim se životnoj dobi kada više nema nikakvog razloga baviti se ovim poslom. Dakle, što se tiče politike na nacionalnoj razini, ovo je moj posljednji mandat, nakon kojeg odlazim u mirovinu“, rekao je Glavaš. Istaknuo je kako su za HDSSB puno zanimljiviji lokalni izbori u svibnju sljedeće godine, kada se namjerava vratiti na vlast u Osijeku i održati kontinuitet vlasti u Osječko-baranjskoj županiji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.