Hrvatski radio

Radio Osijek

Prve tvrtke u Gospodarskoj zoni Čepin

20.07.2022.

15:13

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Prvi kupci parcela u GZ Čepin

Prvi kupci parcela u GZ Čepin

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Općinski načelnik Dražen Tonkovac potpisao je s prvim kupcima ugovore o kupoprodaji nekretnina u Gospodarskoj zoni Čepin.

Novocommerce international d.o.o. i Metalplast d.o.o. tvrtke su koje sele svoje poslovanje u Čepin, dok su Debeljak d.o.o. i Limocin d.o.o. tvrtke iz Čepina koje su svoje poslovanje toliko razvile da im je potrebna veća površina od one u kojoj do sada posluju i to izvan stambenog naselja. Otvaranjem novih tvrtki u GZ Čepin generirat će se zaposlenost, a kroz zaposlenost, prirezi i porezi i sve ono što generira povećanje proračuna. Samim time otvaraju se mogućnosti za nove investicije, jer cilj izgradnje Gospodarske zone Čepin svakako je bio stvaranje povoljnih uvjeta za razvoj poduzetništva na dobrobit cijele zajednice.

Dug je bio put od 2013. godine kada je, tada nova a još uvijek aktualna, općinska vlast na čelu s načelnikom Draženom Tonkovcem od cijele priče oko Gospodarske zone Čepin koja je započela prije 21 godinu, zatekla samo idejni projekt koji su morali izmijeniti jer nije bio u skladu s prostorno - planskom dokumentacijom.

Građevinsku dozvolu ishodili su 2016. godine., 2017. godine aplicirali na natječaj, a 2019. potpisali ugovor s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje je projekt financiralo sa 7,3 milijuna kuna, zatim i s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova europske unije koje je financiralo projekt izgradnje sa dodatnih 2,7 milijuna kuna. U Zonu je uloženo 1.500.000 kuna u odvodnju i vodu koju je izgradila Urednost d.o.o. sa Hrvatskim vodama u omjeru 20/80 a za izgradnju elektroenergetske mreže gotovo 1.500.000 kuna. Izgrađen je i plinovod čiji je investitor izgradnje HEP Plin. Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 17 milijuna kuna i obuhvaća gradnju kompletne prometne i komunalne infrastrukture, te izradu projektne dokumentacije.

Gospodarska zona Čepin opremljena je kompletnom infrastrukturom — izgrađena je vodovodna mreža, 2,5 kilometra vodovoda zajedno s hidrantskom mrežom, sanitarno-fekalna kanalizacija s jednom prepumpnom stanicom, i spoj na sustav odvodnje, plinovod od dva i pol kilometra... Manipulativnim površinama dobivena je kompaktna cjelina - širina kolnika šest metara s pripadajućim bankinama i pješačkim stazama, zatim 1,3 kilometra kolničkih površina, dva kilometra pješačkih staza i ispred ulaza u Zonu biciklističko-pješačka staza dužine 550 metara te parkiralište za osobna vozila, a postavljena je i javna rasvjeta.

Općinski načelnik Dražen Tonkovac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.