Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi Europski dan bez poginulih u prometu

21.09.2016.

09:48

Autor: Radio Osijek/HINA/AB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prometnim nesrećama 2015. godine najviše osoba poginulo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (46), zatim u Osječko-baranjskoj županiji (42), a najmanji broj poginulih u prometu zabilježen je u Požeško-slavonskoj županiji (7).

Prošle su godine u prometnim nesrećama u Hrvatskoj poginule 432 osobe, što je čak 62 osobe više nego 2014., a udio poginulih u prometnim nesrećama u odnosu na ukupno umrle osobe u 2015. iznosio je, prema podacima DZS-a, 0,8 posto. U 2015. u prometnim nesrećama poginulo je 78,2 posto muških i 21,8 posto ženskih osoba.

Najviše osoba poginulo je u nesrećama u prijevoznom sredstvu (67,6 posto), a na drugom su mjestu poginuli pješaci (17,4 posto). U nesrećama u prijevoznom sredstvu najviše poginulih osoba bilo je u kolovozu, i to 12,7 posto od ukupno poginulih osoba u prijevoznom sredstvu u 2015., a najmanje u veljači (3,1 posto). Najveći broj poginulih pješaka bio je u listopadu. Udio poginulih pješaka u tome mjesecu bio je 14,7 posto od ukupno poginulih pješaka u 2015., dok je najmanji bio u svibnju (4 posto). U prometnim nesrećama 2015. najviše osoba poginulo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (46), zatim u Osječko-baranjskoj županiji (42), a najmanji broj poginulih u prometu zabilježen je u Požeško-slavonskoj županiji (7). Europska mreža prometnih policija - TISPOL je u suradnji s Europskom komisijom, političarima, nositeljima strategija i partnerima u području sigurnosti cestovnog prometa iz cijele Europe odabrala 21. rujna za početak projekta Edward, čiji je cilj dan bez poginulih u prometu na europskim cestama.
"Zajedničkim se trudom značajno može pridonijeti daljnjem smanjenju smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja u prometnim nesrećama, kao i nastojanju da takvo stanje bude konstanta, jer, svaki bi dan trebao biti Edward dan", poručuje TISPOL.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.