Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi hrvatski sajam dronova otvoren na Pampasu

12.05.2018.

13:13

Autor: Iva Fijala

Iva Fijala / HRT

Iva Fijala / HRT

Foto: - / -

Na sajamskom prostoru na Pampasu otvoren je prvi hrvatski sajam dronova Osijek Drone Expo. Posjetitelji, uz slobodan ulazak, mogu vidjeti izložbu dronova, slušati predavanja, sudjelovati u radionicama za djecu i sve koji žele sklopiti vlastiti dron, tu su i računalne simulacije letenja race dronova.

Izloženi su komercijalni i industrijski dronovi sa šest i više elisa koji imaju široku primjenu, primjerice za preciznu poljoprivredu, termo preglede ili filmsku industriju.

Na sajmu je predstavljen i novi pravilnik o dronovima koji pojednostavljuje dobivanje dozvole za bespilotne letjelice, omogućuje letenje noću, a smanjene su i sigurne udaljenosti na kojima se te operacije mogu obavljati. Kako je pojasnio Damir Bezik, zrakoplovni inspektor u odjelu letačkih operacija u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo, u Hrvatskoj je registrirano preko 900 operatora sustava bespilotnih zrakoplova. No, sigurno je dronova u zraku daleko više pa pozivaju sve koji se njima bave da se registriraju i legaliziraju.

U nedjelju posjetitelje očekuje najzanimljiviji dio cijelog programa, a to je Croatian Drone Cup na posebno uređenoj stazi za utrke dronova na prostoru sajma, odnosno streljane gdje će natjecatelji upravljati dronovima s FPV (first person view) naočalama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.