Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi korak do budućeg Centra za gospodarenje otpadom na Orlovnjaku

17.12.2019.

14:51

Autor: Mirta Milas

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

U Osječko-baranjskoj županiji potpisan je Ugovor o izradi studijske i projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Orlovnjaku. Njegova je vrijednost 10 milijuna kuna s PDV-om, a rok za izvršenje 20 mjeseci. .

Centar za gospodarenje otpadom na Orlovnjaku trebao bi zbrinuti otpad iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srjemske županije te nekoliko općina iz Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Studija bi trebala dati odgovor na pitanja koliko otpada uopće ima u određenom razdoblju i koja bi tehnologija bila najprimjerenija za njegovo zbrinjavanje. Potpisnici Ugovora su osječke tvrtke Ekos i Hidroing iz Osijeka te Ekonerga i IPZ iz Zagreba. Predsjednik Uprave Ekosa Ivan Hampovčan pojasnio je da će se u sklopu izrade studijske i projektno-tehničke dokumentacije izvršiti analiza količine otpada te ishoditi lokacijska dozvola za projekt RDC na Orlovnjaku. "Taj centar u potpunosti će pokrivati Osječko-baranjsku i Vukovarsko srijemsku županiju i nekoliko općina iz Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Plan gospodarenja otpadom u Hrvatskoj definira 11 centara, a priča o količini otpada u posljednjih je 10-tak godina doživjela velike promjene. Najeveći proizvođač otpada je Grad Osijek i prije nekoliko godina procijenjena je količina otpada bila 100 000 kubika godišnje. U međuvremenu je Osijek uveo odvajanje otpada, reciklažu i te su količine znatno manje. Zato ova studija i jest sastavni dio dokumentacije i treba odgovoriti na primarna pitanja koliko otpada uopće ima, koliko će ga biti u kojem razdoblju i koja bi tehnologija bila najprimjerenija da se ono što se ne može uporabiti, iskoristi na neki način kao sirovina, uskladišti tamo ili se možda toplinski obradi".

Zamjenik osječko-baranjskoga župana Goran Ivanović istaknuo je kako je ovo početak krajnjeg cilja - ostvarenja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom gdje Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija partnerski ulaze u ovaj projekt. Potpisivanje ovog Ugovora osnova je za početak projekta, na kraju smo razdoblja od 2014. do 20120., kad su u pitanju europski fondovi konkurentnosti i kohezije. Budimo iskreni, sve ovo dugo traje, no konačno su se, dolaskom Ivana Hampovčana na čelo Ekosa, neke stvari pokrenule i nadam se da će nastavak projekta biti brži".       

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.