Hrvatski radio

Radio Osijek

13:13 / 25.03.2017.

Autor: radio Osijek/HRV

Prvi ovogodišnji kruzer stigao u Vukovar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vukovar su stigli turisti s prvog turističkog kruzera ove godine. Na šetnici uz Dunav priređen im je doček, ponuđeni su lokalni gastronomski i drugi proizvodi, a zasvirali su i tamburaši. Ove se godine očekuje 186 kruzera.

Na šetnici uz Dunav - pristanu goste su dočekale pročelnica Upravnoga odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić i direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Jasna Babić, a na štandovima postavljenima za tu prigodu turistima su ponuđeni lokalni proizvodi, eno - gastronomska ponuda a gostima su dobrodošlicu poželjeli i tamburaši. Kruzer je stigao iz Mađarske, a ove se godine očekuje o 186 pristajanja što je nešto manje nego prošle godine.

"Vjerujem da će se  kroz nastojanja Grada Vukovara situacija promijeniti  i da će se Grad Vukovar više uključiti u programe i itinerare za obilazak podunavskih destinacija u Hrvatskoj. Nama je jako važno da turisti s kruzera posjete grad, da se upoznaju s poviješću i znamenitostima, znači nam puno jer je to jedna lijepa promocija grada usmenom predajom. Želimo ostaviti dobre dojmove koje će turisti dalje prepričavati", istaknula je pročelnica Sekulić te dodala kako Grad Vukovar nastojeći promovirati turističke potencijale grada, sudjeluje i na specijaliziranim turističkim konferencijama i sajmovima. Tako su prošle godine imali predstavnike u Nurnbergu, dok će ove godine Vukovar predstaviti i u Hamburgu.
Turisti s kruzera uglavnom odmah iz Vukovara odlaze put Iloka ili Baranje, no cilj je da ih se zadrži u gradu pojasnila je pročelnica Sekulić. Ako je Vukovar uključen u program obilaska, turisti s kruzera uglavnom obilaze pješice baroknu jezgru i Gradski muzej Vukovar. Vjerujemo kako će ove godine u program obilaska biti uključen i Muzej vučedolske kulture. Ukoliko ne, mi svakako fakultativno nudimo odlazak u taj muzej turističkim vlakićem - pojasnila je Sekulić
Prošle je godine u Vukovaru pristao 221 kruzer. Putnike su, njih 50 posto činili Amerikanci i oko 30 posto Nijemci i ukupno ih je bilo 28 tisuća. Ove godine taj će broj zbog već spomenutog otkazivanja jednog brodara ipak biti nešto manji
Što Vukovar može ponuditi turistima s kruzera, pojasnila direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Jasna Babić. - Od 2001. godine gosti s kruzera sustavno dolaze i to u sve većem broju, a svih je tih godina vidljiv i naš napor da ih zadržimo u Vukovaru. Tako smo prošle godine označili pločama naše dvije kulturne ponude - muzeje jer mislim da ih taj dio naše kulture jako zanima i vjerujem da ćemo ove godine imati rezultat. Što se tiče odlaska u Baranju umjesto da se zadrže u Vukovaru, mi se volimo pohvaliti da smo grad i da imamo gradski štih, a gosti s druge strane traže ruralni ambijent. No, kompromis se može i mora pronaći.

/tekst HRV/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.