Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi prinosi u žetvi dobri-cijena nezadovoljavajuća

06.07.2017.

13:43

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poljoprivrednik Dragan Čolaković iz Šaga za dva će dana završiti sa žetvom pšenice. Kaže kako su prinosi ove godine iznimni, no cijena je nezadovoljavajuća. S obzirom da posjeduje svoje podno skladište s prodajom će još neko vrijeme pričekati.

Dragan Čolaković rekao je kako žetva odlično napreduje, vrijeme je suho i pogoduje cjelodnevnoj košnji. S obzirom na nepovoljne uvjete ujesen, u vrijeme sjetve, prinosi su odlični, no i šaroliki. Kreću se od 5 do 10 tona po hektaru. Iako je cijena bolja nego lani, ona je i dalje niska, rekao je Čolaković, no i istaknuo kako se poljoprivrednici moraju pomiriti da cijena neće puno rasti te da se mora raditi na dodatnom smanjivanju troškova proizvodnje.  Otkupnu cijenu dosada je ponudila jedno tvrtka Granolio i to 1,10 za prvu, 1,05 za drugu te 1,00 kn za treću klasu. No prošle je godine zasijano i najmanje pšenice u povijesti-manje od 100 tisuća hektara pa bi tržište trebalo profunkcionirati, smatra čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić: "Neke su kvote ugovorene za izvoz, robe treba, zasigurno će je nedostajati. Kad robe nema, cijena bi trebala rasti i osobno očekuje njezin rast". Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je prijedlog Hrvatske poljoprivredne komore za izmjenom pravilnika  o parametrima kvalitete i klasama pšenice ovogodišnjeg uroda. Brlošić pojašnjava: "Prva je klasa smanjena za 1% (13,5-15% proteina, hektolitar 78%). Novina je da se uvodi premium klasa iznad 15 % popteina, s hektolitrom od 80 i više posto". Ratari ga ocjenjuju dobrim, jer se po njemu smanjuje postotak proteina za 1. klasu, koje je u Hrvatskoj i prošle godine bilo samo od dva do tri posto. U Osječko-baranjskoj županiji ocijenili su kako je pšenica najzastupljenija, no i najmanje isplativa kultura u Slavoniji: "Činjenica je da ćemo se možda, u budućnosti morati okrenuti drugim isplativijim kulturama", zaključio je župan Ivan Anušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.