Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi put izložena đakovačka katedrala od 15 tisuća lego - kockica

05.09.2020.

18:09

Autor: HINA/ Radio Osijek/AB

fotografija Glas Slavonije /Suzana Župan

fotografija Glas Slavonije /Suzana Župan

Foto: - / -

U izložbenom prostoru Kuće Reischmann na đakovačkom korzu u sklopu tradicionalnoga programa "Zvonila su zvona katedrale naše" otvorena je Lego izložba autora Davora Jendrašića iz Đurđevca sastavljena od gotovo 15 tisuća kockica.

Na izložbi je prvi puta izložen model đakovačke katedrale svetog Petra, sastavljen od gotovo 15.000 lego - kockica, autora Davora Jendrašića iz Đurđevca, člana Kluba Kockice jer 70 njegovih članova ne dolaze samo iz Đakova, nego i cijele Hrvatske.
Izložbu s modelom đakovačke katedrale od lego kocaka pogledao je i đakovačko - osječki nadbiskup monsinjor Đuro Hranić.
"Koliko li je samo potrebno strpljenja, upornosti, kreativnosti da nastanu ovakvi modeli, od tisuća i tisuća kockica" rekao je nadbiskup Hranić i pohvalio je Jandrošićev, kao i rad drugih lego-graditelja,  predstavljen na izložbi.
Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Đakova Robert Francem, vrativši se nakratko u prošlost, u vrijeme gradnje đakovačke prvostolnice, podsjetivši na podatak da je izgrađena od sedam milijuna komada opeke.
O radu Kluba Kockice govorio je njegov tajnik Dinko Petz, rekavši kako je to šesta izložba modela lego-kockica u gradu. U Klubu je i osam lego-graditelja iz Đakova. Rad naših članova je prepoznat pa su tri naša člana u Danskoj dobila posao lego-dizajnera, rekao je Petz.
Na izložbi se mogu pogledati i brojni drugi lego-modeli kao što su manje crkve, zračna luka, željeznički kolodvor, splet vlakova, vozila, svjetske znamenitosti u minijaturnom izdanju kao što je kotač bečkoga Pratera i dr. Izložbu su s oduševljenjem pogledala brojna djeca, ali i njihovi roditelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.