Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi put u Osijeku održana Noć tvrđava

29.04.2022.

23:52

Autor: Davor Lončarić, HRT Radio Osijek

Valerija Vuković Kondža

Valerija Vuković Kondža

Foto: Davor Lončarić / HRT

Šest zanimljivih stručnih predavanja i prigodnu izložbu organizirala je Agencija za obnovu osječke Tvrđe u povodu Noći tvrđava, koja se prvi put organizira danas i sutra u Hrvatskoj. 

U sklopu europskog projekta Fortitude, 29. i 30 travnja održava se prvo izdanje regionalne kulturne manifestacije Noć tvrđava, koju zajednički organiziraju Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Opština Herceg Novi, Grad Karlovac i Opština Bar. Ova kulturno – turistička manifestacija održava se na utvrđenim spomenicima kulturne baštine na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.

"Cilj manifestacije je ojačati i diversificirati kulturno – turističku ponudu u prekogranočnom području, kao i razviti što kvalitetnije i održivo upravljanje kulturnim dobrima, istaknula je Valerija Vuković Kondža", zamjenica ravnatelja  Agencije za obnovu osječke Tvrđe otvarajući manifestaciju u osječkoj galeriji Waldinger, a dodala je kako je Agencija za obnovu osječke Tvrđe posljednjih desetak godina inicirala je veliki broj istraživanja, konzervatorskih elaborata, natječaja i projekata. Rezultat toga je niz novih znanstvenih i stručnih spoznaja, kataloga objekata i nacrta koji će na manifestaciji Noć tvrđava biti prezentirani široj javnosti kroz šest predavanja i izložbu u Galeriji Waldinger,

Prije otvorenja prigodne izložbe o obnovu osječke Tvrđe zanimljiva su predavanja održali Ratko Vučetić iz Instituta za povijest umjetnosti te zamjenica ravnateljice te ustanove Ivana Haničar Buljan. 

Razgovor s organizatoricom i predavačima na Noći tvrđava u Osijeku

Doktor Ratko Vučetić je istaknuo, govoreći o metodologiji istraživanja povijesno-prostornog razvoja Tvrđe kako su povijesno – prostorna istraživanja temelj za razumijevanje funkcionalnih i morfoloških promjena urbane forme osječke Tvrđe. "Polazeći od stanovišta da je povijesna jezgra izvor informacija za prepoznavanje i način oblikovanja današnjeg grada, primjenom metode morfološke analize, moguće je odrediti i ona prostorno–arhitektonska obilježja koja su danas teško prepoznatljiva zbog preslojenosti ili su nestala tijekom vremena, a utjecala su na morfogenezu Tvrđe", rekao je Vučetić. Ivana Haničar Buljan govorila je pak o istraživanju arhitekture unutar blokova u Tvrđi te zaključila kako "Recentna istraživanja arhitektonskog nasljeđa u Tvrđi, koje je posljednjih godina provodio Institut za povijest umjetnosti, obuhvatila su različita mjerila, počevši od bastionskog sklopa i cjeline grada preko pojedinih blokova i konačno do pojedinih kuća s njihovim parcelama. Prikupljena je brojna literatura i arhivska građa te je dopunjena konzervatorska dokumentacija. Uz nova otkrića izvornog izgleda pojedinih kuća, strukture blokova te tipologije barokne arhitekture, rezultati istraživanja su i analitičke karte prostornopovijesnog razvoja, utvrđivanje spomeničke vrijednosti te prijedlog smjernica za obnovu.

U subotu, 30. travnja, predavanja će od 10 sati održati Andrej Žmegač (Osječki bedemi i vojarne), Katarina Horvat Levaj (Palača slavonske Generalkomande u Osijeku), Dragana Rajković (Zaštitno arheološko istraživanje na prostoru Vodenih vrata u osječkoj Tvrđi) te Valentina Slabinac (Revitalizacija gradskih vrata osječke Tvrđe). 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.