Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi put u Osijeku Osječko Proljeće Kulture

07.06.2023.

12:55

Autor: Ana Mitar Šimić

Plakat događaja

Plakat događaja

Foto: ZUK / -

U Osijeku se prvi put održava dvotjedni događaj naziva Osječko proljeće kulture, manifestacija urbane kulture koju su pripremili nositelji izvaninstitucionalne urbane kulture; umjetnički kolektivi, ugostitelji, udruge i pojedinci okupljeni oko platforme ZUK.


Radi se o urbanim sadržajima koji će se održavati dva tjedna na nekoliko lokacija u centru grada kako bi se podsjetilo građane i građanke da je Osijek bio i još uvijek je grad urbane kulture. 


Koordinator Zone urbane kulture, Bojan Lalić naglasio je kako je krajnje vrijeme da se što više radi na ponudi urbanih sadržaja mladima u Osijeku jer su ih komercijalni glazbeni sadržaji, koji se mogu pronaći u kafićima i noćnim klubovima, pomalo bacili u zaborav.  Interesa mladih za urbane sadržaje ne nedostaje, ističe Lalić i dodaje kako ovim događajima žele pokazati da u gradu postoji veliki broj ljudi, ideja, projekata i snaga koji rade izvaninstitucionalno na boljitku urbane kulture u Osijeku. 


Svirke uživo, glazbene slušaonice, okrugli stolovi koji se bave bitnim temama za urbanu kulturu i izložba koncertnih plakata samo su neki od sadržaja koji će se održavati dva tjedna u Osijeku. 


Lalić je rekao kako od 1965. u Osijeku kreće intenzivan razvoj urbane kulture i tada su se organizirale modne revije, slušaone, prve gitarijade te se slušala glazba koja se slušala u Beču, Hamburgu i Londonu, dok je danas ponuda takvog sadržaja u gradu sve manja i zbog toga je, ističe Lalić, bilo neophodno organizirati prvo Osječko Proljeće Kulture. 


Manifestacija se otvara u Caffe baru Barcelona danas, 7. lipnja u 19 sati izložbom koncertnih plakata, a od 19.30 na istoj lokaciji održat će se „Mala ćakula“ u sklopu koje će Emerik Pišl, pjevač grupe „Guinessi“ i Bojan Lalić, koncertni promotor, kroz nekoliko anegdota, fotografija i videozapisa dočarati atmosferu urbanog Osijeka 1990-tih godina, a koju će moderirati Mirna Šmit.


Svi sadržaji na OPK-u su besplatni , a više o prvom izdanju ovog događaja možete poslušati u razgovoru Ane Mitar Šimić s koordinatorom Zone urbane kulture, Bojanom Lalićem. 

Razgovor

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.