Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi Rječnik velikoga i maloga početnog slova

30.11.2022.

13:03

Autor: Radio Osijek

Predstavljanje Rječnika velikoga i maloga početnog slova

Predstavljanje Rječnika velikoga i maloga početnog slova

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Iako se veliko i malo početno slovo uči već u prvom razredu osnovne škole, ostaje jedan od glavnih pravopisnih problema. Rječnik velikoga i maloga početnog slova u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavljen je na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, a prije promocije Institut i Fakultet sklopili su ugovor o suradnji.

Već u prvom razredu osnovne škole učimo da se ime i prezime pišu velikim početnim slovom, kao i početak rečenice. Pravila se nižu, a kad završimo školovanje i suočimo se sa stvarnošću i jezičnim problemima, u nedoumici smo, kaže jedna od autorica i urednica Rječnika velikoga i maloga početnog slova Goranka Blagus Bartolec. Najveći su izazov bile dvostrukosti u kojima je teško bilo procijeniti što je službeni naziv, a što opisni, razgovorni izraz u nekim pojmovima pa su pristupili i izvanjezičnim istraživanjima. Istaknula je i eponime, izraze koji su nastali poopćavanjem osobnih imena, znamo za, primjerice, mjerne jedinice tesla, amper itd., ali mnogo je i drugih izraza kojima su se posvetili u ovom izdanju.

Općim pravopisom ne mogu se obuhvatiti svi sadržaji i problemi koji se vežu uz pisanje malim ili velikim početnim slovom pa je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje odlučio izdati prvi takav rječnik, istaknuo je ravnatelj Instituta i jedan od urednika Rječnika Željko Jozić, napominjući da izdanje ima više od 30.000 riječi.

Ravnatelj Jozić podsjetio je da je upravo objavljena knjiga Dalibora Vrgoča Hrvatsko vojno nazivlje kroz stoljeća što je prvi put da je hrvatsko vojno nazivlje u monografskome obliku (na više od 400 stranica) podvrgnuto iscrpnomu istraživanju. Novo je izdanje i knjiga Maje Opašić Od Adama i Eve do sudnjega dana: o hrvatskim biblijskim frazemima, poslovicama i izrekama u kojoj je obuhvaćeno više od 400 frazema iz Biblije kojima se svi služimo.


Goranka Blagus Bartolec i Željko Jozić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.