Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Osijeku

22.05.2019.

11:05

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Prvi se sajam OPG-ova održava na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, a okupio je 37 izlagača, uglavnom bivših i sadašnjih studenata tog fakulteta .

Cilj je sajma predstavljanje i prodaja proizvoda s OPG-ova koji se bave bilo kakvim vidom poljoprivredne proizvodnje i prisutni su na tržištu. U sklopu te manifestacije održan je i okrugli stol o temi: "Distribucija proizvoda OPG-ova na europsko tržište". Dekan Krunoslav Zmaić ponosan je na novu manifestaciju i vjeruje kako će ona postati tradicija, no i poziva da se mladi ljudi koji se bave poljoprivredom upišu na fakultete i obogate svoje stečeno praktično znanje: "Od 160 000 OPG-ova u Hrvatskoj, 7,6 posto nositelja OPG-a nemaju završenu nikakvu školu, 24 posto ima završenu osnovnu školu, 34 posto njih srednju, a onih sa završenim fakultetom je samo 3,9 posto. Fakulteti čine izuzetno važnu ulogu i sponu u stvaranju novih znanja, vještina i kompetencija naših studenata. Velik dio njih dolazi s OPG-ova i imau mogućnost svoja znanja i vještine ugraditi u te OPG-ove. Nudimo i programe cjeloživotnog obrazovanja koje pohađaju i starije kolege".  Obitelj Mateja Vidakovića, bivšeg studenta Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka proizvodnjom povrća u zaštićenom prostoru bavi se već više od 20 godina. "Pohvala za 1. sajam OPG-ova koji treba postati tradicija. Iako je teško opstati na tržištu, zacrtao sam svoj put i ovim ću se poslom baviti i dalje".   

Sajam je otvoren danas do 15 sati.      

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.