Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi slučaj gripe u osječkom KBC-u

04.12.2017.

10:38

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na području Osijeka potvrđen je prvi slučaj gripe. Bolesnica je protekloga tjedna zadržana na Klinici za zarazne bolesti Kliničkog bolničkog centra u Osijeku. Nije se cijepila i nigdje nije putovala .

Zavod za javno zdravstvo je za područje Osječko-baranjske županije dobio 18.000 doza cjepiva. Do sada je sve potrošeno i očekuju kako će nove količine cjepiva stići početkom idućega tjedna. Još uvijek je veliko zanimanje za cijepljenje koje nas jedino može zaštiti od ove zarazne virusne bolesti. Liječnici ponovno ukazuju na simptome gripe - nagla opća slabosti, visoka tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, kašalj i glavobolja. Gripu valja preležati, uzimati odgovarajuću terapiju i mnogo toplih napitaka.Ako visoka temperatura ne prolazi ni nakon tri dana unatoč antipireticima treba potražiti liječničku pomoć. Usto, treba izbjegavati okupljanja u zatvorenim prostorima, a radne prostore i dnevne boravke valja redovito provjetravati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.