Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi slučaj zaraze u Lipiku - sudionik zabave u Kutini

10.07.2020.

12:06

Autor: Radio Osijek/TM

Prvi slučaj zaraze u Lipiku - sudionik zabave u Kutini

Prvi slučaj zaraze u Lipiku - sudionik zabave u Kutini

Foto: - / -

Na području 5 slavonskih županija od jučer je 28 novozaraženih. Najviše ih je u Osječko-baranjskoj (20), pet je novih slučajeva u Brodsko-posavskoj, a po jedna osoba evidentirana je u Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko podravskoj županiji.

Od ukupno 153 uzorka, koja su analizirana u posljednja 24 sata 20 je bilo pozitivno na koronavirus. Najviše novopozitivnih osoba, njih 12 je iz Đakova, sedam iz Višnjevca i jedna iz Feričanaca, a svi su kontakti ranije oboljelih na koronavirus, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.
U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 107, dok je broj aktivnih slučajeva 62.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata, nakon analize 64 uzorka otkrivena je jedna nova osoba pozitivna na koronavirus, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite. Osoba je iz Županje. Dvije osobe su zbog COVID-a19 hospitalizirane, dok se 45 nalazi na kućnom liječenju. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 88, 41 osoba je izliječena. Među zaraženima su i dvije medicinske sestre. U samoizolaciji na području županije nalazi se 298 osoba, od kojih su iz sustava zdravstva 44 radnika (7 liječnika, 30 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).
U Požeško-slavonskoj županiji analizirano je 37 uzoraka i jedan je bio pozitivan. "Jedna privatna zabava koja je održana na području Kutine postala je žarište korona virusa te su s te zabave potvrđeni mnogi slučajevi zaraze, a slučaj nije zaobišao ni Požeško-slavonsku županiju. Upravo je s tom zabavom povezan i prvi slučaj s područja Lipika" potvrdio je jutros Slobodan Katunar, načelnik lipičkog Stožera civilne zaštite. Oboljela se osoba nalazi u kućnoj izolaciji, a svi kontakti su na vrijeme detektirani i nalaze se u samoizolaciji. "Situacija pod nadzorom", jamči Katunar.
U toj žiupaniji trenutno ima 71 aktivni slučaj zaraze korona virusom. U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te je pet osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba.
Na području Virovitičko-podravske županije otkriven je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je jutros načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement. Trenutno su aktivna tri slučaja, kao i jučer, jer je u međuvremenu osoba koja je bila pozitivna na koronavirus, ali i bez simptoma, nakon 14 dana samoizolacije bila negativna. "Tijekom cijelog razdoblja osoba nije imala kliničke znakove bolesti, pa smo nju i kontakte skinuli s popisa" rekao je virovitički epidemiolog Miroslav Venus. Za novozaraženu osobu rekao je kako je riječ o 45-godišnjoj ženi, koja je ispoljila kliničke znakove bolesti: temperaturu i simptome respiratornog trakta. "Osoba nije hospitalizirana, kod kuće je u samoizolaciji. Uslijed novonastale situacije, tridesetak osoba je također u samoizolaciji. Osim ukućana, riječ je o još 22 osobe, od kojih je 17 s područja s naše županije, a ostali s područja jedne od susjednih županija. Još danas nastavljamo s epidemiološkom obradom kontakata, čiji će rezultati testova biti poznati najvjerojatnije već sutra. Rezultati tih testova utjecat će na daljnja testiranja", objasnio je dr. Venus. Na upit o izvoru zaraze kod novoraražene osobe, ističe kako se obradom slučaja način prijenosa virusa još uvijek utvrđuje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.