Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi snijeg ove zime u Osijeku: ceste prohodne, ali prekinut tramvajski promet

27.12.2021.

11:43

Autor: Grad Osijek

Ekipe Unikoma na osječkim prometnicama

Ekipe Unikoma na osječkim prometnicama

Foto: Grad Osijek / Radio Osijek

Osječka Zimska služba s nedjelje na ponedjeljak oko ponoći izašla je na teren kako bi solju posipala sve glavne prometnice, mostove, nadvožnjake, prilaze javnim institucijama i linije javnog gradskog prijevoza. Do 10 sati jedinice Unikoma solju su posipale 180 kilometara prometnica, utrošeno je 100 tona soli na području grada Osijeka.

Gradonačelnik Ivan Radić u ponedjeljak ujutro obišao je zimsku službu i potvrdio kako su u Osijeku sve ceste prohodne. „Sve raspoložive jedinice su na terenu, s 14 velikih i šest malih strojeva. U ovome trenutku 50 ljudi je na terenu i čisti snijeg kako bi i ceste i nogostupi bili čisti i prohodni. Što se tiče Gradskog prijevoza putnika, gornji kontaktni vod je zaleđen, stoga tramvaji u ovome trenutku ne mogu prometovati. Odmah ih je zamijenilo šest autobusa, tako da se i taj promet nesmetano odvija. Možemo reći da smo prvi snijeg dočekali spremni, zimske službe nastavljaju raditi”, rekao je osječki gradonačelnik. Podsjetio je građane na obvezu čišćenja snijega ispred svojih domova te pozvao vozače koji nemaju zimsku opremu da se ne uključuju u promet.

Održavanje prohodnosti javnih površina u uvjetima zimskih nepogoda povjereno je gradskoj komunalnoj tvrtki Unikom koja raspolaže s 1000 tona soli za posipavanje i brojnim strojevima – od ralica i utovarivača do kamiona za odvoz snijega, njih ukupno 14, ali i cijeli vozni park koji se koristi u vrijeme građevinske sezone.

Zimska služba spremna je za 24-satno djelovanje tijekom cijelog zimskog razdoblja, od 15. studenoga 2021. do 15. travnja 2022. Unikom održava 185 km prometnica, 53 km biciklističkih staza i 150.000 četvornih metara pješačkih površina, za što je u proračunu osigurano tri milijuna kuna. Istodobno GPP održava 29 kilometara tramvajske pruge, 81 peron tramvajskih stajališta te 177 autobusnih stajališta. Za taj posao osigurano je dodatnih pola milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.