Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi sustav podzemnog navodnjavanja u Hrvatskoj

08.06.2020.

10:21

Autor: Mirta Milas

Foto: Virovitičko-podravska županija

Foto: Virovitičko-podravska županija

Foto: - / -

U Virovitičko-podravskoj županiji, u Kapincima na 4,8 hektara postavljen je izraelski sustav podzemnog navodnjavanja .

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Siniše Hrgovića jedino se u općini Sopje javilo na raspisani javni poziv Virovitičko-podravske županije za sudjelovanje u pilot-projektu navodnjavanja na području sustava Kapinci – Vaška. 
Udruga poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška ima 40-ak članova koji su se profilirali kao budući korisnici sustava navodnjavanja na svojim površinama od nekoliko do nekoliko desetaka hektara.

Inače, Virovitičko-podravska županija ima sedam sustava navodnjavanja u različitim fazama realizacije. Jedan od njih je sustav navodnjavanja Kapinci - Vaška od 1260 ha. "Kako smo prije nekoliko godina uspostavili odličnu suradnju s Izraelom koji je svjetski predvodnik u sustavima navodnjavanja, željeli smo i na našim poljima primijeniti nove tehnologije i približiti ih našim poljoprivrednicima, a sve s ciljem smanjenja troškova proizvodnja i povećanja prinosa i kvalitete proizvoda. Zbog toga u obuhvatu sustava navodnjavanja Kapinci - Vaška provodimo ovaj pilot projekt", istaknuo je među ostalim viši stručni suradnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Dario Ripli. Na samoj će površini biti kukuruz šećerac, šećerna repa i soja. Želimo pokazati koliki su pozitivni utjecaji podzemnog navodnjavanja u odnosu na površine koje se ne navodnjavaju, odnosno kolika će biti razlika u prinosu i kvaliteti. Virovitičko-podravska županija već treću godinu osigurava besplatno korištenje sustava navodjavanja, s tim da poljoprivrednici sami nabave opremu za navodnjavanje.  Unatoć tomu, sustav se dosada vrlo slabo koristio", rekao je Ripli. 

Siniša Hrgović pojasnio je kako se radi o sustavu "kap na kap". "Podzemne se cijevi postavljaju na dubinu od 35 - 37 centimetara i to je sustav u kojem se voda najekonomičnije iskorištava i kontrolira. Funkcionira kao i ostali sustavi "kap na kap", a jedina je razlika što su ovdje cijevi ukopane u zemlju i voda se svojim ascendentim tokom diže prema zoni korijena. Prema iskustvima Izraelaca riječ je dugotrajnom sustavu navodnjavanja (od 15 do 20 godina)".            

Foto: Virovitičko-podravska županija

Foto: Virovitičko-podravska županija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.