Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvih 30 godina Njemačke zajednice - Zemaljske udruge Podunavskih Švaba

17.12.2022.

12:26

Autor: HRT Radio Osijek

Vladimir Ham

Vladimir Ham

Foto: M. Bartulović / HRT Radio Osijek

Njemačka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, kao najveća i najstarija udruga Nijemaca u Hrvatskoj, slavi 30. obljetnicu postojanja. Svečana akademija održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, a nakon toga u Valpovo će biti održan Nacionalni susret predstavnika i udruga njemačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Slijedi svečani program u Centru kulture Matija Petar Katančić s prigodnim glazbenim i folklornim nastupima. 


Njemačka zajednica osnovana je u Zagrebu, no Osijek je oduvijek bio grad u kojem su pripadnici njemačke nacionalne manjine najaktivniji tako da je sjedište premješteno u Osijek 1997. godine. Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu njihov je najveći međunarodni znanstveni simpozij koji se redovito održava, ali to je samo dio njihovih brojnih aktivnosti i jedinstveni je primjer takvog skupa u svijetu, izjavio je član vodstva Njemačke zajednice Goran Beus Richembergh. 

Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice - Zemaljske udruge Podunavskih Švaba dodao je kako je jedna od brojnih aktivnosti organizacija kazališnog festivala na njemačkom jeziku i bogata izdavačka djelatnost. Istaknuo je kako je broj pripadnika njemačke manjine na  posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj- porastao! Sada ih ima nešto više od tri tisuće. 

Značajnu obljetnicu Njemačkoj su zajednici čestitali osječki gradonačelnik Ivan Radić i zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić.


Poslušajte izjave Gorana Beusa Richembergha, Vladimira Hama, Ivana Radića i Josipa Miletića.

.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.