Hrvatski radio

Radio Osijek

"Prvo čist zrak u Brodu, zatim potpora pristupanju BiH Europskoj uniji"

04.02.2016.

16:34

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Slavonskome Brodu ponovno uzbuna zbog alarmantnog onečišćenja zraka iz rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu. gradonačelnik Mirko Duspara sada traži da se rješavanjem tog problema uvjetuje i podrška pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Ekološke su udruge na adresu nove Vlade već uputile otvoreno pismo sa zahtjevom da se rješavanje tog međudržavnog problema ubrza, no ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović ističe kako je riječ o složenom pitanju. "Problem prekograničnog zagađenja postoji i to je nešto što želimo rješavati", rekao je ministar nakon Vladine sjednice. Podsjetio je kako je prethodna Vlada također imala aktivnosti na tom planu, a postoji i rad međudržavne komisije, za koju je najavio da će zasjedati sljedećeg tjedna. Pripremljen je sporazum o međudržavnoj suradnji između BiH i Hrvatske na području zaštite okoliša, te će Vlada nastaviti intenzivirati te aktivnosti sa ciljem zaštite zdravlja i okoliša na području Slavonskog Broda. Riječ je o složenom međudržavnom pitanju jer BiH nije u Europskoj Uniji, kaže Dobrović. Na novinarski upit o eventualnim kratkoročnim mjerama ministar je odgovorio da "postoje postupci koji moraju ići svojim tijekom, a Vlada će razmatrati rješenja u skladu s mogućnostima".
No, slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Dusparu, koji je zbog onečišćenja zraka već pisao premijeru Oreškoviću, posebno je naljutila izjava koju je za svog prošlotjednog posjeta Bosni i Hercegovini za najčitaniji tamošnji list Dnevni avaz dao ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, kako BiH treba predati aplikaciju za EU. "
Ja mislim da treba krenuti u taj proces, sada je trenutak. Klima u BiH jako je dobra, naročito na razini državne vlasti, i mislim da je zrelo vrijeme za podnošenje kandidature", rekao je Kovač. Duspara se danas još jednom prosvjednim pismom obratio cijeloj vladi, premijeru i dvojici resornih ministara u kojem ističe kako za taj čin ne samo da nije sada pravi trenutak, nego da neće ni biti "sve dok njegove sugrađane truje rafinerija nafte iz te i takve Bosne i Hercegovine".
"Grad Slavonski Brod podržava pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, jer Brodsko-posavska županija ima najdužu granicu sa susjednom državom te nam je od velikog interesa i važnosti da se Bosna i Hercegovina, u što skorije vrijeme, priključi Europskoj uniji. No, istodobno, želimo Vas podsjetiti kako Slavonski Brod i okolica trpe velike posljedice zbog prekosavskog onečišćenja zraka. I Vas smo upoznali kako se ovaj ekološki problem ne rješava dugi niz godina, kako je to problem međudržavne prirode te da mi iz Gradske uprave ne možemo preuzeti dio nadležnosti vanjskih poslova Republike Hrvatske", piše gradonačelnik premijeru i zaključuje: "Ako građani grada Slavonskog Broda moraju birati između ulaska Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i rješavanja ekološkog problema u Slavonskom Brodu, svakako, izabrati će zaštitu prava na čist zrak i zdravlje ljudi, što građanima Republike Hrvatske jamči Ustav. Stoga, tražimo od Vas, prije potpisivanja navedenog Sporazuma s Bosnom i Hercegovinom, uvjetujte otklanjanje uzroka najvećem ekološkom problemu u Republici Hrvatskoj" - stoji u Dusparinom pismu na adresu Banskih dvora.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.