Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvo ocjenjivanje kvalitete zanatskog piva u Županijskoj komori Osijek

16.04.2021.

12:44

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

HGK, Županijska komora Osijek u suradnji s osječkim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom organizirala je prvo takvo ocjenjivanje s ciljem promocije malih nezavisnih pivovara i njihovih proizvoda .

Ocjenjivanje zanatskog piva sastavni je dio manifestacije Osijek Craft Beer festival, koji će se - dopusti li epidemiološka situacija - održati 14. svibnja 2021. u Sunčanoj ulici u Osijeku.
Pravo sudjelovanja na ocjenjivanju imali su isključivo proizvođači koji su registrirani kao mala nezavisna pivovara, a ocjenjivat će se piva u tipovima Ale – svijetlo i tamno te Lager – svijetlo i tamno. 

"Primanje uzoraka piva zaključeno je s jučerašnjim danom.  Imamo ih četrdesetak iz dvadeset malih pivovara. Za početak smo zadovoljni, ipak je riječ o prvoj godini ovog ocjenjivanja i nadamo se uspjehu. Sve radimo u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakutetom. Dobra je to kombinacija u kojoj povezujemo znanstvenu instituciju i proizvođače. U Hrvatskoj je 90-tak malih pivovara (proizvode do 125 000 hektolitara piva godišnje), a u Slavoniji petnaetak  te ih trebamo pogurati, dati im "vjetar u leđa". Na kraju krajeva u Slavoniji se proizvodi 90 posto pivarskoga ječma, a u Novoj je Gradiški najveća tvornica slada u ovom dijelu Europe. U samom je Osijeku, ali i Daruvaru i nekim drugim gradovima duga tradicija proizvodnje piva", istaknuo je viši stručni suradnik u županijskoj komori u Osijeku te organizator 1. ocjenivanja piva Igor Mikulić.

Predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva bit će dr. Istok Košir, sa slovenskog Instituta za hmeljarstvo i pivarstvo.    

Igor Mikulić, foto: HRT/M.Milas

Igor Mikulić, foto: HRT/M.Milas

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.