Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvo proljetno Josipovo u Josipovcu

17.03.2023.

13:05

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Josipovac

Josipovac

Foto: D.Lončarić / HRT

Župni će god i Dan mjesnog odbora, spomendan Svetog Josipa, obilježiti ovaj vikend mještani Josipovca. O Josipovcu nekad i danas, planovima i programima, aktivnostima KUD-ova i udruga te proslavi goda u izravnom je javljanju za program Radio Osijeka govorio predsjednik Vijeća MO Josipovac Jakov Mihaljević.

"Za subotu  u 10 sati najavljeno je polaganje vijenaca na mjesnom Spomen obilježju, slijedi svečana sjednica Vijeća mjesnog odbora, a u Crkvi svetog Josipa služit će se i sveta blagdanska misa" najavljuje Jakov Mihaljević te poziva sve građane na središnje blagdansko proštenje u nedjelju.

Novizabrano je Vijeće mjesnog odbora donijelo plan i program za ovu godinu, koji, kao i obično, obuhvaća obnovu i rekonstrukciju mjesnih cesta i nogostupa. Ponose se i aktivnim radom brojnih udruga i KUD-ova na području Josipovca koji bogatim programima, namijenjenim svim dobnim skupinama, okupljaju Josipovčane u zanimljivim aktivnostima.

Dva su proljetna blagdana posvećena svetom Josipu: 19. ožujka - blagdan svetog Josipa zaručnika Blažene Djevice Marije te 1. svibnja - blagdan svetog Josipa Radnika. Posebice je svečano u župnim zajednicama kojima je sveti Josip patron - svoj dan i župni god danas slave, među ostalima, Josipovčani.

Josipovac (njemački Josefsdorf) je prigradsko naselje grada Osijeka i nalazi se zapadno od Osijeka. Tijekom izgradnje autoceste A5 na gradilištu su otkrivena 2 arheološka nalazišta: Selište i Verušed. Selište koje se nalazi 1km jugozapadno bilo je naseljeno u prapovijesti što svjedoče predmeti koji pripadaju lasinjskoj kulturi. Verušed sadrži prapovijesna naselja iz enolitika, brončanog doba, mlađeg željeznog doba te antičko i srednjovjekovno naselje.

Josipovac je 1786. osnovao grof Josip Prandau naselivši 16 njemačkih obitelji iz Elzasa. Nijemci su činili većinu stanovništva sve do kraja drugog svjetskog rata kada ih je novo pridošli komunistički režim protjerao. 1920. godine započelo je pojačano doseljavanje hrvatskog stanovništva iz Zagorja, Prigorja, Dalmacije, Like i Bosne.

Crkva sv. Josipa građena je od 1884. Do 1886. Godine. Od 1990-ih se, zbog otprije izraženog porasta broja stanovnika, javila potreba za osnivanjem nove župe u istočnom dijelu Josipovca koja bi obuhvaćala i zapadni dio Višnjevca. Tako je 15. prosinca 1994. godine biskup Ćiril Kos dekretom 2200/1994 osnovao župu svetog Luke.

Prema popisu iz 2011.godine naselje ima 4.101 stanovnika.

Josipovac

Josipovac

Foto: HRT / HRT

Dan MO i god Josipovac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.