Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvosvibanjski grah kod katakombi

01.05.2022.

13:47

Autor: HRT

Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka

Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka

Foto: Željko Kovačević / HRT

Nekoliko stotina građana okupilo se kod osječkih katakombi gdje se ove godine u organizaciju grada Osijeka dijelio prvo prvosvibanjski grah. Podijeljeno je više od 2,5 tisuća porcija graha kojeg su pripremili članovi Kluba majstora kotlića.

„Odličan je grah ove godine!”, komentirali su uglavnom umirovljenici i stariji koji su kušali grah koji je dijelio osječki gradonačelnik Ivan Radić

„Praznik rada ove godine dočekujemo s nikad boljim statističkim podacima, naime pada nezaposlenost i što je važno raste zaposlenost. U odnosu na ožujak 2021. godine 2% je zaposlenih više, a čak 20% nezaposlenih manje. Siguran sam da će se ti pozitivni trendovi nastaviti. Činimo sve što možemo, imamo veliki broj investicija u gradu Osijeku, gospodarstvenike smo oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa i očekujemo pozitivne trendove. Zahvaljujem sugrađanima koji su se odazvali i došli na proslavu, hvala i Majstorima kotlića koji su pripremili grah. Ove godine smo dodali i gužvare u istom broju, kako bi se naši građani posladili nakon graha. Tu su i neizostavno tamburaši, a i vrijeme nas je poslužilo. Svim radnicama i radnicima čestitam Praznik rada.”, rekao je gradonačelnik Radić

Stariji se sjećaju i dana kada se Praznik rada slavio bogatije.

„Bilo je drugačije. Svaka je firma imala svoju katakombu, IMK-a Slavonija, OLT, Ivo Marinković, MIO, Šibicara...sve je to organizirao sindikat i svaka je firma imala i janjetine i prasetine, nitko odavde gladan nije otišao. Sada se dijeli grah, dobro je i to.”, rekao je Franjo nekadašnji radnik Industrije modne konfekcije Slavonija koja je nekada imala 21 tvornicu s ukupno 11 tisuća radnika.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.