Hrvatski radio

Radio Osijek

Pšenicu spašava i ovo malo snijega

09.01.2017.

11:59

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je u istočnoj Slavoniji palo tek 1 do 5 cm, snijeg će zaštititi usjeve. Pšenica se uspjela pripremiti za ekstremno niske temperature, jer smo dulje vrijeme u minusu, a domaće sorte su otporne na -15.

Naše domaće sorte pšenice mogu bez nekih većih oštećenja podnijeti niske temperature do -15 stupnjeva nekoliko dana. Trenutačno su temperature daleko iznad toga, ali će i ovo malo snijega ipak zaštititi jesenske usjeve. Prema riječima znanstvenog savjetnika na osječkom Poljoprivrednom institutu Georga Dreznera, jesenas je posijeno znatno manje pšenice nego prijašnjih godina, oko 100.000 hektara, i njezin veći dio je posijan u optimalnim rokovima, a to znači da je u hladnije zimsko razdoblje biljka ušla s 3 do 4 lista i u početku busanja, a tek je manji dio sa 1 do 2 lista ili još nije nikla. Budući da smo duže vrijeme u minusima, pšenica je imala dovoljno vremena pripremiti se za ovakvo zimsko razdoblje. Lisna masa će sigurno biti oštećena, ali je najvažnije da korijen-čuvar busanja, ostane "živ". Veća se oštećenja mogu očekivati  tamo gdje nema nimalo snijega  te kod kasno sijanih pšenica, a one koje još nisu niknule zaštićene su u zemlji. Sve će biti jasnije, ističe Drezner, kada bude barem 5 dana s pozitivnim temperaturama, kada se uđe u polje, tada će se vidjeti što je preživjelo, a što ne. Poljoprivrednici strahuju od većih šteta zbog minusa, ali i premalo vlage, a prihrana kreće u veljači. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.