Hrvatski radio

Radio Osijek

Pučka kuhinja za Vukovarce

07.07.2015.

14:52

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i ravnatelj Caritasa Đakovačke i osječke nadbiskupije Ivica Rebić potpisali su ugovor o početku rada Caritasove pučke kuhinje u Vukovaru u kojoj će se obroci svakodnevno dijeliti za ukupno 55 socijalno ugroženih građana toga grada.

"Realnost u gradu Vukovaru je nažalost takva da je pučka kuhinja postala potreba. Nije dobro okretati glavu od te činjenice iako je bilo i takvih razmišljanja", izjavio je nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Ivan Penava dodajući kako će se obroci posluživati u dvama unajmljenim objektima u središtu Vukovara i gradskoj četvrti Borovo naselju. Sva hrana kuhat će se u Pučkoj kuhinji u Vinkovcima te dovoziti korisnicima u Vukovar.
Penava je također naveo kako je za rad pučke kuhinje u Vukovaru u gradskom proračunu za prvu godinu rada osigurano 350.000 kuna. "Želja nam je da se kroz djelovanje pučke kuhinje u Vukovaru, korist ostvari za napotrebnije Vukovarce ne gledajući na njihovu bilo kakvu pripadnost već na stvarnu potrebu svakog pojedinca", poručio je generalni vikar nadbiskupije mons. Ivan Ćurić rekavši da je siromaštvom zadnjih godina pogođen posebice istočni dio Hrvatske, koji je u prošlosti hranio cijelu Hrvatsku. U Slavoniju su, kaže, ljudi u prošlosti dolazili i doseljavali kako bi prehranili vlastite obitelji, ali su se vremena promjenila.
Ćurić je podsjetio da nadbiskupijske pučke kuhinje postoje i djeluju i u Osijeku, Vinkovcima te odnedavno u Slavonskom Brodu, a sada i u Vukovaru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.