Hrvatski radio

Radio Osijek

PUMA seminar- Zakon kao veliki teret

24.01.2019.

12:39

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Na traženje članova Hvatske udruge poslodavaca, Regionalni ured Osijek organizirao je, provodeći PUMA program, zanimljiv seminar o primjeni Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.


U sklopu PUMA programa usavršavanja menadžera Hrvatske udruge poslodavaca, na osječkom Ekonomskom fakultetu održan je  seminar o primjeni Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Pravni savjetnik Regionalnog ureda Osijek Ivan Sarić istče značaj takovog načina informiranja svih obveznika u primjeni i provedbi propisanih mjera iz toga Zakona. Predsjednica Sekcije računovođa pri HOK-u Đurđica Mostarčić radi na izmjenama i poboljšanju zakonskih odredbi koje utječu na sve obrtnike i podsjeća kako je riječ o Zakonu koji stavlja ogroman teret na obveznike, a to su računovođe, financijski savjetnici i posrednici u prodaji nekretnina. Svi oni, a krug je puno širi, moraju provoditi dubinske analize, a postupak nije jednostavan, jer  ako,na primjer, ne prijavite sumnjivu transtakciju u roku od 3 dana odgovornom uredu, možete platiti kaznu od 35.000 do milijun kuna. Pritisak je ogroman, a rezltata neće biti, kaže Đurđica Mostačić  i dodaje kako treba pitati Ured za sprječavanje pranja novca tko je i koliko je osoba uhvaćeno u nezakonitim radnjama. Sudionicima seminara predočene su smjernice i liste indikatora za prepoznavanje sumnjivih transakcija koje bi im trebale pomoći u primjeni Zakona.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.