Hrvatski radio

Radio Osijek

PUnKt - Kulturni overdose u Osijeku

07.10.2021.

13:02

Autor: Željko Kovačević

Helena Sablić Tomić, Ivan Trojan (foto Ž. Kovačević)

Helena Sablić Tomić, Ivan Trojan (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Panonija, Umjetnost, novi mediji, Književnost, teorija ili skraćeno PunKt, novi je međunarodni intermedijalni festival književnosti Akademije za umjetnost i kulturu te Filozofskog fakulteta koji je danas otvoren u Osijeku.

Želja je organizatora festivala, osim da festival zaživi dugo godina, da se pretvori u mjesto budućih susreta književnika, onih koji vole književnost, onih koji koji o književnosti promišljaju i u književnosti pronalaze inspiraciju za sve druge umjetnosti. Uz sve dobrodošao je i budući sajam knjiga istaknula je dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Helena Sablić Tomić

"Smatramo da se od Zagreba do Dunava moramo nekako nametnuti kao grad koji prepoznaje svoje umjetnike, svoje književnike, i koji ne samo da zaslužuje ovaj festival već i uz njega planirani sajam knjige."

PunKt je zajednički festival Akademije i osječkog Filozofskog fakulteta pod pokroviteljstvom Grada Osijeka. Suorganizator je Kulturni centar Osijek, partneri su nakladničke kuće VBZ i Ljevak te Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, a Festival se organizira uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Studentskoga centra u Osijeku, Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku te Fonda za kulturu. Program je koncepcijski podijeljen u četiri cjeline. Teorijski punkt (tribine i okrugli stolovi), Interpretacije (umjetničke obrade književnih djela), Artestiranje (razgovori s umjetnicima o umjetnosti) te Recepcije (razgovori s interpretiranim književnicima). Više od 30 raznih događanja, u osam dana Festivala održat će se na šest lokacija – na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u Kulturnom centru Osijek, Galeriji Knifer, Atelier baru, Muzeju likovnih umjetnosti i Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek.

"Ideja suradnje naša dva fakulteta je sjajna, a poziv na suradnju dekanice Sablić Tomić se ne odbija!", izravan je bio dekan Filozofskog u Osijeku Ivan Trojan.  

Osmodnevni festival nudi brojne razgovore, okrugle stolove, tribine, izložbe, dramske izvedbe i predstavljanja zanimljivih izdanja.

"To je jedna vrsta kulturnog overdosea (smijeh). Nešto što je sigurno primamljivo, ali i nešto što samo PUnKt nudi da doživite u tako kratkom vremenu.", rekao je profesor Nebojša Lujanović s osječke Akademije. 

Nakon jutrošnjeg otvorenja predstavljena je knjiga akademika Krešimira Nemeca „Likovi kroz umjetnost”, a do kraja dana možete uživati u likovnosti, glazbi i razgovorima o književnosti. 

 

http://www.uaos.unios.hr/punkt-intermedijalni-festival-knjizevnosti/

https://www.facebook.com/AUKOsijek

Galerija
foto Ž. Kovačević, Foto: -/-
Tomislav Levak, Nebojša Lujanović, Goran Rem (foto Ž. Kovačević), Foto: -/-Nives Tomašević, Krešimir Nemec, Ivan Trojan (foto Ž. Kovačević), Foto: -/-foto Ž. Kovačević, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.