Hrvatski radio

Radio Osijek

Puno centara za prikupljanje otpada - manje smeća

28.02.2017.

14:37

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema zahtjevima Europske komisije Hrvatska je do 2020. dužna reciklirati 50 posto otpada. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odustalo je od regionalnih centara za gospodarenjem otpadom i okrenulo se izgradnji i opremanju manjih jedinica – reciklažnih centara. Novi je u Belišću.

U Hrvatskoj su do sada izgrađena 84 reciklažna centra koji djeluju uz 46 mobilna reciklažna dvorišta, no to ni iz daleka nije dovoljno da se zadovolje zahtjevi iz Europe, istaknuo je danas u Belišću Željko Bigović državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Bigović je rekao kako je za strategiju gospodarenjem otpadom iz fondova Europske unije spremno 475 milijuna eura ili oko 3,5 milijarde kuna.

"Izgradnja reciklažnih dvorišta, sortirnica, kompostana, omogućit će nam kvalitetnije gospodarenje otpadom. Moramo shvatiti da je otpad vrijedna sirovina koja može imati daljnju uporabnu vrijednost. Soga nastavljamo financirati jedinice lokalne samouprave kako bi omogućili svim građanima da sudjeluju u razvrstavanju otpada i na taj način doprinesu boljoj i ljepšoj Hrvatskoj." - rekao je državni tajnik Bigović

Za izgradnju danas otvorenog reciklažnog dvorišta izdvojeno je oko 1,5 kuna, a ono je dio šireg projekta sanacije odlagališta u Belišću vrijednog ukupno oko 32 milijuna kuna. Zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković poziva sve građane da brigom o otpadu brinu od svom gradu.

"Cilj nam je zero waste, odnosno razvrstavanjem otpada dovesti do toga da nemamo smeća. Da pokrenemo krug u kojem ćemo smeće pretvoriti u koristan otpad, a otpad kao dio nove vrijednosti upotrijebiti u gospodarstvu." - rekala je dogradonačelnica Belišća Vučković

Izgradnjom reciklažnih centara u jedinicama lokalne samouprave, ne samo da će se ubrzati proces gospodarenja otpadom, nego bi on prema tom planu pridonio i većem zapošljavanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.