Hrvatski radio

Radio Osijek

Put bijelih ruža na Promenadi

17.03.2016.

16:59

Autor: Radio Osijek/TM/Melita Homa

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu akcije Put bijelih ruža članice Lions kluba Mursa na osječkoj su Promenadi posadile 180 bijelih ruža. Riječ je o svojevrsnom međunarodnom projektu čiji je cilj promocija mira, prijateljstva, ljubavi i poštovanja.

Osječke Lionsice proteklih su godina postale vrsne vrtlarice. Prve ruže su zasadile u vrtu Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Osijeku. Prije nekoliko dana posađeno je 45 sadnica na Trgu bana Josipa Jelačića u Donjem gradu, a u studenome 300 ruža na potezu od Solarskog trga do bivše Bijele lađe. Kažu, njihov je to doprinos ljepoti grada na Dravi.
„Ruže su simbol mira, ljubavi, ljepote, prijateljstva i poštovanja. Kraljica cvijeća je i ekološki vrlo dobar izbor, jer je poznata činjenica da je riječ o vrsti cvijeća koja najbolje apsorbira teške metale iz tla“, ističe Vesnica Mlinarević, predsjednica Lions kluba Mursa i dodaje kako je ovo mali ekološki doprinos njihovog kluba nastojanju da Osijek postane europska prijestolnica kulture.
Akcija sadnje tog cvijeća nazvana je „Put bijelih ruža“, a ideja je potekla iz Hrvatske, sasvim slučajno u vrijeme kada je Osječanka Nada Arbanas bila guvernerica Lions klubova, a prihvatile su guvernerice klubova iz Slovenije, Makedonije, Litve i Latvije.„Najbolje je trag ostaviti u prirodi i ima li što ljepše nego put bijelih ruža?“, priča Arbanas: „Ja sam dala naziv put bijelih ruža i tako je počela sadnja. Mogu vam reći da u Makedoniji projekt sjajno traje, a i ovdje kod nas.“
Njihova je akcija od početka naišla na podršku Grada Osijeka, a usko surađuju s komunalnom tvrtkom Unikom. „Ta suradnja se ne odnosi samo na sadnju i održavanje, već i na samo osmišljavanje nove vizure grada, tako da će omogućiti i nastavak sadnje cijelom duljinom Promede“, objašnjava predsjednica Povjerenstva za ekologiju D-125 Zita Ladocki-Jularić, koja od početka vodi akciju osječkih Lionsica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.