Hrvatski radio

Radio Osijek

"Put Svjetla" Terezije Avilske u Hrvatskoj

16.03.2015.

09:48

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsku etapu „Puta Svjetla“ kojega prati znakovita relikvija – Terezijin hodočasnički štap – obilježit će jedinstveno obogaćenje: prisutnost moćnika s neraspadnutim Svetičinim desnim stopalom iz crkve Santa Maria della Scala u Rimu. Danas i sutra relikvije su u Karmelu u Đakovačkoj Breznici.

Od 15. listopada 2014., kada je krenuo iz Španjolske, četveročlani hodočasnički tim pohodio je 16 zemalja američkog, azijskog i australskog kontinenta. Do ožujka se nalazi u Africi i na Bliskom istoku, a potom dolazi u Europu. Među šest europskih odredišta nalazi se i Hrvatska. U pripravi na sam dan 500. „rođendan“ avilske svetice, 28. ožujka 2015., ovo hodočašće želi oživjeti zahvalni spomen na život i djelo sv. Terezije Avilske, obnoviteljice Karmelskoga reda i naučiteljice Crkve te pokazati koliko je njezina karizma rasprostranjena po čitavome svijetu. Dok se u zemljama različitih rasa i kultura susreću s prijateljima sv. Terezije i poznavateljima njezina duhovnog nauka, očituje se sveprisutna glad za iskustvom Boga kojega je Terezija u svome životu obilno posjedovala i u svojim djelima o molitvi i duhovnom putu izvanredno opisala.

Hrvatsku etapu „Puta Svjetla“ kojega prati znakovita relikvija – Terezijin hodočasnički štap – obilježit će jedinstveno obogaćenje: prisutnost moćnika s neraspadnutim Svetičinim desnim stopalom iz crkve Santa Maria della Scala u Rimu. Karmelska obitelj i simpatizeri karmelske duhovnosti u Hrvatskoj u slavljeničkom se ozračju pripremaju za taj jedinstveni susret sa svojom duhovnom Majkom Terezijom Avilskom o njezinu 500. rođendanu. Sljedeći će domaćin biti Požega, grad posvećen sv. Tereziji Avilskoj. Hodočašće se isti dan nastavlja kroz Zagreb, Svetište Majke Božje u Remetama i Čret, prema Mariji Bistrici. Nakon pohoda tamošnjem nacionalnom marijanskom svetištu i samostanu karmelićanki dolazi u Hrvatski Leskovac, u samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Odonud se 19. ožujka navečer nastavlja prema Karmelu u Brezovici. Dan kasnije, 20. ožujka usmjerava se prema glavnom zagrebačkom Trgu da bi završilo ponovno u Remetama večernjim i cjelonoćnim programom.

 

Organizatori pozivaju sve štovatelje i poznavatelje nauka sv. Terezije da iskoriste ovu jedinstvenu prigodu za duhovni susret sa Sveticom, a one koji to nisu – da otkriju korisnost naučavanja i zagovornu snagu prve žene naučiteljice Crkve. Od početaka kršćanstva Kristovi su se vjernici s osobitom ljubavlju približavali moćima svetaca. Čitavo biće ljudi predanih Bogu zahvaćeno je Duhom Svetom, pri čemu tijelo ne ostaje izuzeto. Nakon zemaljske smrti tijela iščekuju uskrsnuće i zalog su jače povezanosti s dušama svetih nebesnika. Prisutnost moći sv. Terezije zato je posebnija prigoda za susret sa Sveticom, pogotovo imajući u vidu udaljenost Španjolske i ekonomsku krizu koja otežava hodočašće na njezin grob. Uz “Put Svjetla” članovi karmelske obitelji u Hrvatskoj tijekom terezijanske godine planiraju izdanje sabranih djela avilske svetice, zbornik radova s ciljem popularizacije Terezijine duhovne baštine u listopadu, razne susrete za laike i mladež, kao druge inicijative.

                                  

Redovničke zajednice nadahnute karizmom sv. Terezije od Isusa u Hrvatskoj jesu, redoslijedom dolaska na ove prostore: Karmelićanke Božanskoga Srca Isusova (Hrvatski Leskovac, Vrhovec-Zagreb, Poredje, Punat, Belica, Slavonski Brod, Strmec, Split, Gabela Polje i Bibinje), Bosonoge karmelićanke (Brezovica, Kloštar Ivanić, Marija Bistrica i Breznica Đakovačka) i Bosonogi karmelićani (Remete-Zagreb, Split i Krk). Uz njih je povezan svjetovni karmelski red i skupine vjernika laika karmelskoga nadahnuća: članovi Škapularske bratovštine, Zajednica Karmelskih laika, Mladi Karmela Božanskoga Srca Isusova i drugi.

Karmel u Breznici Đakovačkoj svečano će 19. ožujka proslaviti blagdan zaštitnika samostana, svetog Josipa, za koji će se pripremati trodnevnicom od 16. do 18. ožujka. Program trodnevnice bit će obogaćen dolaskom relikvije stopala sv. Terezije Avilske, uz proslavu jubilarne godine o petstotoj obljetnici rođenja ove svetice. Relikvija će biti izložena na čašćenje 16. i 17. ožujka. Molitveni program i prilika za ispovijed svakoga dana trodnevnice započinje u 17 sati. Misu će u ponedjeljak, 16. ožujka u 18 sati predslaviti mr. Josip Vrančić, prof. na KBF-u u Đakovu; u utorak, 17. ožujka fra Tomislav Faletar, OFM, magistar novaka na Trsatu te u srijedu, 18. ožujka, vlč. Josip Levaković, upravitelj Župe Kraljice sv. Krunice u Kuševcu. Na blagdan sv. Josipa, u četvrtak, 19. ožujka misu u 11 sati predslavit će prof. dr. sc. Ivica Raguž, dekan KBF-a u Đakovu, a u 18 sati đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.