Hrvatski radio

Radio Osijek

Putevima mlinara od Osijeka do mađarskog Orfűja

18.12.2015.

13:51

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je u podne predstavljena nova turistička atrakcija - vodenica na Dravi, na Gornjodravskom šetalištu. U izgradnju broda-mlina u kome će turisti i svi drugi posjetitelji moći na licu mjesta gledati kako se nekada proizvodilo brašno uložena su skoro dva milijuna kuna.

 Vodenica je izgrađena u sklopu projekta “Putevima mlinara u prekograničnom području” čiji je nositelj Grad Osijek, a partneri Zaklada Mlinski kamen iz mjesta Orfű (Mađarska), Turistička zajednica Grada Osijeka, RRA Slavonije i Baranje i Ekološka udruga Vodenica iz Osijeka. Nova dravska atrakcija ujedno je početna točka obilaska Mlinarevog puta koji povezuje tradiciju i stare zanate od Osijeka do mađarskog Orfűja kod Pečuha.


Replika mlinova s početka 20. stoljeća kod stare vodovodne centrale na Gornjodravskom šetalištu najveća je vodenica u Hrvatskoj ali i jedina koja će mljeti brašno na vodenički kamen, onako kako se to radilo početkom 20. stoljeća. Tada je u samom središtu grada na prostoru današnje Zimske luke bilo čak šezdesetak sličnih vodenica. Nažalost, posljednja je uništena tijekom savezničkog bombardiranja Osijeka krajem Drugog svjetskog rata.
"Dakle, ovo je replika, ručni vrhunski rad, putokaz je da ne treba zaboraviti prošlost da na njoj temeljimo pravu budućnost. To je temelj razvoja za modernu Slavoniju i Baranju. Novi je to zalet pred kraj godine, željeli smo se pohvaliti pred blagdane. Iz nekih administrativnih razloga, svoj će pravi život vodenica zaživjeti za mjesec dana. Potreban nam je još niz zaštitarskih dokumenata " rekao je okupljenim novinarima gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.
Uz Korneliju Mlinarević, pročelnicu gradskog Upravnog odjela za EU programe, projekte i gospodarstvo, na predstavljanju vodenice koja će najprije biti otvorena za đačke ekskurzije direktor Turističke zajednice Grada Osijeka Saša Uranjek kaže kako je priča o vodenici atrakcija više u Osijeku.
"Vjerujem da će se jako dobro uklopiti uz Dravu i šetalište, kompu, uz Zoološki vrt, a i samo središte grada je blizu. Upotpunit će se školskim ekskurzijama i najprije privući mlade posjetitelje, ali isto tako sve one koje zanima kulturna i povijesna baština. Replika vodenice nas uči  kako se energija rijeke koristi u prerađivačke svrhe. Vjerovali ili ne - u modi, prehrani-povijest se vraća. Priprema tradicijskih jela, specijaliteta od tjestenine..gastronomsku priču našeg kraja prožima povijest", zaključuje Uranjek. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.