Hrvatski radio

Radio Osijek

"Quo vadis EU" - konferencija u Vukovaru

09.05.2017.

15:03

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana Europe u Vukovaru je održana konferencija "Quo vadis EU?" Europski fondovi, nova EU-što nas očekuje, stvara li novi poredak EU članice drugog reda-bile su teme skupa u organizaciji Zaklade Friedrich-Ebert, Europskog doma Vukovar i Vukovarsko-srijemske županije.

Raspravljalo se o stanju u Europskoj uniji nakon pobjede na predsjedničkim izborima proeuropskog centrista Emmanuela Macrona u Francuskoj i započetog procesa izlaska Velike Britanije iz EU-a te položaju Hrvatske.

Doc.dr.sc.Predrag Zima s Pravnog fakulteta u Osijeku drži da je Europa različitih brzina realitet, ali postavlja pitanje treba li dopustiti te različite brzine:"Moje je mišljenje da pogotovo male države nemaju alternativu. Europska unija da, ali u njoj se mora obaviti demokratizacija da ne bi došlo dezintegracije."

Prof.dr. Nenad Zakošek sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti podsjetio je da je Europka unija osnovana radi francusko-njemačkog pomirenja. I zato je, rekao je, upravo u Vukovaru važno reći da je Europska unija mirovni projekt: "Trebamo razmišljati kako osigurati taj mir, a mir je povezan s ekonomskim razvojem, društvonom solidarnošću i blagostanjem što nas dovodi do druge dimenzije Europska unije-osiguranju boljeg života svih europskih građana."

Zaključeno je, među ostalim, da je Hrvatskoj, bez obzira na sve izazove, mjesto u Europskoj uniji u kojoj, posebice zbog malih ekomonomija poput naše, treba uvesti bolje mehanizme redistribucije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.