Hrvatski radio

Radio Osijek

Računi Đuro Đaković grupe ponovno su blokirani

14.11.2019.

12:55

Autor: Hina / Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Poslovni računi Đure Đaković grupe danas su blokirani, kratko je u četvrtak priopćila ta slavonskobrodska kompanija putem Zagrebačke burze Blokada je uslijedila nakon što je krajem prošlog tjedna račun odblokiran i isplaćena zaostala plaća radnicima.

Račun tvrtke bio je blokiran i u razdoblju od 30. listopada do 8. studenoga. Od utorka, 12. studenoga, svi radnici Đuro Đaković grupe nastavili su sa svojim redovitim radnim obvezama, nakon što su u ponedjeljak i posljednjoj grupi od 50-tak radnika plaće sjele na tekuće račune.

Štrajk u Đuro Đaković grupi trajao je ukupno 24 dana. Predsjednik uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović 30. listopada podnio je ostavku. U obraloženju svoje ostavke naveo je da se grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji uslijed dva ključna problema -  nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala. Djelomično financijsko restrukturiranje grupacije, kako je naveo, započelo je odobrenjem HBOR-ova kredita od 95 milijuna kuna krajem 2018., ali je otežano prestankom financiranja vagonske proizvodnje. Financiranje proizvodnje vagona za izvoz Uprava je pokušala riješiti dogovorom s bankama, pri čemu su one tražile dodatne kolaterale od države. Konačni model restrukturiranja smatra mogućim provesti sukladno Smjernicama EK-a o državnim potporama za restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, naveo je Bogdanović u obrazloženju ostavke. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je početkom mjeseca izjavio kako se budućnosti te kompanije razmatra s dva potencijalna strateška partnera i Vladom SAD-a. Mediji su naime nedavno izvijestili o navodnom interesu američke kompanije BAE Systems za ulazak u vlasničku strukturu Đuro Đaković grupe, pri čemu BAE razmatra otvaranje središta za održavanje oklopnih vozila Bradley u u Slavonskom brodu. Razmatra se, rekao je tada Horvat, i strateško partnerstvo za Đuru Đakovića, te izvijestio da su u tijeku razgovori s dvije europske kompanije koje su pokazale interes. Njihovi predstavnici pozvani su su Hrvatsku, a jedna je potvrdila da će se odazvati, rekao je nedavno Horvat.

60ea1705285951f3dc81.jpg

60ea1705285951f3dc81.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.