Hrvatski radio

Radio Osijek

Rad na daljinu trebao bi se ozakoniti

30.11.2021.

14:51

Autor: Neven Knežević

hrt.hr Radio Osijek

hrt.hr Radio Osijek

Foto: - / -

Je li rad na daljinu budućnost dijela zaposlenih? Pandemija korona virusa potaknula je takav rad koji je u posljednje vrijeme postao svve prisutniji, tako da je pokrenuto i pitanje novog zakonodavnog okvira

Na okruglom stolu "Budućnost rada na daljinu" održanom u Osijeku poslodavci i predstavnici sindikata razgovorali su o načinima kako najbolje zakonski urediti to područje i pomiriti zajedničke interese - produktivnost rada na daljinu i sve ono što proizlazi iz takvog rada poput stresa, gubitka privatnosti ili pronalaženja rješenja između rada i privatnog života. 

Prema službenoj satistici tijekom prošle godine u Hrvatskoj je tek 3 posto zaposlenih uobičajeno radilo na daljinu, dok je povremeno to činilo 8 posto, rekla je moderatorica skupa Iva Tomić iz Hrvatske udruge poslodavaca koji je i organizirao okrugli stol kao posljednji u nizu održanih u još nekoliko hrvatskih gradova. S druge strane procijenjeni udio poslova koji se u hrvatskom gospodarstvu mogu raditi na daljinu je oko 34 posto, kaže Tomić što je tri puta manje o trenutačnog stanja. Primjerice prosjek EU je 37 posto potencijalnih poslova koji se mogu raditi na daljinu, a takav rad prakticira 21 posto zaposlenih, zaključila je Tomić. 

Predstavnik sindikata Siniša Vinković od zakondavca očekuje normiranja rada na daljinu kako bi poslodavci imali okvir u kojem realiziraju takav rad, a zaposlenici ostvaruju svoja prava iz rada na daljinu. 

Iva Tomić HUP

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.