Hrvatski radio

Radio Osijek

Radić: Radimo na cijeloj lepezi mjera koje počinju i prije rođenja djeteta

09.11.2021.

11:09

Autor: Radio Osijek/TM

Radić: Radimo na cijeloj lepezi mjera koje počinju i prije rođenja djeteta

Radić: Radimo na cijeloj lepezi mjera koje počinju i prije rođenja djeteta

Foto: - / -

Nakon najave da Grad Zagreb smanjuje novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, HTV-ova emisija Otvoreno bavila se demografskim mjerama. Što poduzeti, jer demografi godinama upozoravaju da Hrvatska umire. U emisiji je sudjelovao i osječki gradonačelnik Ivan Radić,

O tome kakva je situacija u Osijeku, gradonačelnik Ivan Radić je rekao da rade na cijeloj lepezi mjera koje počinju i prije rođenja djeteta - sufinanciraju medicinski potpomognutu oplodnju, za što izdvajaju oko 400.000 kuna te, vjeruje, da su po tome jedinstveni u Hrvatskoj. 
Na području Osijeka rastu plaće, ima više doseljenih, nego iseljenih, što je rezultat mjera koje počinju prije rođenja djeteta. "U Osijeku gradimo sustav podrške i aktivnosti koje će osigurati da Osijek bude grad budućnosti, a djeca su naša budućnost", istaknuo je osječki gradonačelnik.
S ponosom je izdvojio podatak da su u odnosu na isto razdoblje prošle godine rođene 102 bebe više. Za svako dijete grad izdvaja dvije tisuće kuna. "Ukupno je u ovoj godini rođeno 890 djece, a za potpore je u proračunu osigurano milijun i 800 tisuća kuna. Želimo pratiti našu djecu kako rastu. Prva stepenica je vrtić. Cilj nam je da sva naša djeca imaju svoje mjesto u vrtiću. Zato ćemo na Nacionalni plan oporavaka i otpornosti prijaviti izgradnju 3 nova vrtića, te proširenje još jednoga. Trenutačno imamo 27 vrtića koje pohađa 3116 djece. Ove smo godine upisali 252 djece više u 13 novih skupina, te zaposlili 43 odgojiteljice", rekao je Radić dometnuvši kako su osigurani asistenti u vrtićkim skupinama i osnovnim školama. Posebna se pozornost pridaje i osnovnoškolcima. Osijek osigurava školsku prehranu za sve svoje osnovnoškolce, kao i produženi boravak u svim gradskim osnovnim školama  u kojem imaju 63 skupine. "Grad stipendira učenike i studente, energetski obnavlja škole i vrtiće“, istaknuo je osječki gradonačelnik te dodao da su demografija i gospodarstvo isprepleteni i svaka uložena kuna u gospodarstvo je zapravo i ulog u demografiju. 

Najavio je i novu mjeru - 50 najboljih srednjoškolaca stipendirat će besplatnim vozačkim ispitom (što je ideja koalicijskog partnera, stranke Desno, jedno od predizbornih obećanja iz razdoblja kada se Anto Đapić kandidirao za gradonačelnika - op. a.). 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.