Hrvatski radio

Radio Osijek

Radić: "S radošću gledam na godine pred nama, a zadaće nosim s ponosom"

02.12.2021.

19:46

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: - / -

U Hrvatskom narodnom kazalištu održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća, što je središnji dio proslave Dana grada i 235. obljetnice ujedinjenja nekadašnjih zasebnih gradskih dijelova: Tvrđe, Gornjeg i Donjeg grada.

Ivica Vrkić, Sandra Lončarić, Specijalna jedinica policije Osijek PU osječko-baranjske, VIS "Dinamiti" i tvrtka Mono dobitnici su javnih priznanja.

Sjednici je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je, čestitajući Osječanima, istaknuo kako je okosnica vladine politike učiniti sve za boljitak Osijeka i Slavonije te da se nakon pet godina takve politike vide snažni rezultati. "Brojni projekti i investicije koji se ovdje realiziraju i potpora koja stiže iz svih resora na razini vlade, apsorpcija europskih sredstava i konkretna vidljivost tih ulaganja predstavljaju budućnost grada Osijeka", poručio je premijer Plenković i dodao kako Vlada na području Osijeka ulaže u novi kliničko bolnički centar, distribucijski centar za voće i povrće, koridor VC, modernizaciju zračne luke i luke rasutih tereta, kao i u projekte obrazovne infrastrukture, poput izgradnje nove zgrade 1. gimnazije u Osijeku. "Sve su to poruke da od Osijeka želimo učiniti pravi regionalni centar istoka Hrvatske, grad koji će privlačiti mlade, sveučilišni grad, grad kulture, gospodarstva i modernih tehnologija", napomenuo je Plenković. Podsjetio kako je Osijek prvi hrvatski 5G grad i da ide ukorak s četvrtom industrijskom revolucijom, što ga čini konkurentnim. Istaknuo je kako će Vlada nastaviti sa svojom snažnom podrškom te najavio revitalizaciju OLT-a. Istaknuo je i kako je u pandemiji koronavirusa mjerama Vlade u Osijeku sačuvano 17 tisuća radnih mjesta.
Radić: "Osijek je grad blistave budućnosti"
Osječki gradonačelnik Ivan Radić (HDZ) ocijenio je kako je Osijek "iz surovih okolnosti, koje bi za većinu bile nezdržive izrastao još snažniji", i da je stoga to grad blistave budućnosti, koji je spreman iznenaditi mnoge koji na prvi pogled ne vide njegov potencijal i snagu.
Podsjetio je kako je Gradsko vijeće nedavno usvojilo najveći proračun u povijesti grada, od 1,08 milijardi kuna, koji će omogućiti nastavak gospodarskog rasta i razvoja, jačanje sustava predškolskog i školskog obrazvanje, održavanje komunane infrstrukture i skrb za najranjivanije skupine društva.
Radić je istaknuo da je kvalitetno povlačenje sredstava iz nacionalnih i europskih izvora prioritet za realizaciju gradskih projekata, a osim ITU mehanizma koristit će se i sredstva Nacionalnog plana otpornosti i oporavka namijenjenih revitalizaciji gospodarskih aktivnosti nakon tzv. korona krize. "Ne samo kao gradonačelnik, već prvenstveno kao Osječanin, svom gradu želim sretan 235. rođendan.  Neka već idući dočeka s novim uzletom, vođen velikom željom i obvezom da svakim danom ostavljamo trajan, skladan i bogat doprinos budućim generacijama, kako to naš Osijek i zaslužuje", rekao je Radić u prilično nadahnutom govoru u kojem je istaknuo kako su grad izgradile mnoge generacije, te da i današnja ima odgovornost pred onim što će svojim radom zapisati u njegovoj budućnosti. "Na 235. rođendan našeg grada gledam na tu odgovornost, ne kao na teret ili opterećenje. Prirodno je njegovati ono što si naslijedio i prirodno je voljeti ono što ti otvorena srca ostavljaju generacije prije tebe. Zato se u ime Osječana zahvaljujem svim prethodnicima, a s radošću gledam na godine pred nama, jer zadaća koja nam je povjerena, nosi se poput prezimena – s ponosom", rekao je osječki gradonačelnik.
Župan osječko-baranjski Ivan Anušić ističe da je Osijek nositelj političkog, društvenog, znanstvenog, sportskog, kulturnog i gospodarskog života istoka Hrvatske: "Grad koji ima iza sebe nevjerojatnu povijest, nevjerojatnu sadašnjost, nadam se i vrhunsku, prekrasnu i svijetlu budućnost. Svi mi moramo dati svoj obol, svoj trud i svoje znanje da grad Osijek bude bolji nego što je bio jučer. Grad svakim danom mora napredovati i ima prostora za napredak. To pokazuju svi podatci i sva statistika", poručio je Anušić i čestitao Dan grada Osijeka.
Uručena priznanja zaslužnima
Zlatnu plaketu "Grb Grada Osijeka" za životno djelo za izuzetan doprinos u izgradnji moderne, demokratske, slobodne i napredne države Hrvatske. U obrazloženju se podsjeća na njegov angažman u vrijeme Hrvatskog proljeća, a posebno se ukazuje na Vrkićevu ulogu u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Vrkić je bio prethodnik sadašnjeg gradonačelnika i to u dva mandata. "Kao gradonačelnik Osijeka konsolidirao je gradske financije, potaknuo, dovršio i pripremio brojne razvojne projekte koji će na budućnost grada ostaviti neizbrisiv trag", stoji na kraju obrazloženja dodjele nagrade za životno djelo Ivici Vrkiću.
Za izuzetan doprinos u području kulture i kazališne umjetnosti Zlatna plaketa "Grb Grada Osijeka" dodijeljena je dramskoj umjetnici Sandri Lončarić. "Odigrala je preko 90 uloga (od toga preko 50 glavnih) domaćih i svjetskih pisaca u matičnom kazalištu, i u kazalištima i na kazališnim festivalima diljem Hrvatske. Snimila je preko 30 televizijskih serija i filmova koji su bili prikazani na brojnim domaćim i svjetskim filmskim festivalima. U njezinoj kazališnoj i filmskoj karijeri bila je višestruko nagrađivana, a šest puta je bila nominirana za nagradu hrvatskog glumišta. Početkom ove godine dobiva status Nacionalne dramske prvakinje i time postaje prva Nacionalna prvakinja u povijesti Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, stoji u obrazloženju dodjele ovog javnog priznanja Sandri Lončarić.
Zlatnu plaketu "Grb Grada Osijeka" dobili je i Specijalna jedinica policije Osijek Policijske uprave osječko-baranjske za izuzetan doprinos u obrani Republike Hrvatske te razvoju i unapređenju društvenih odnosa. Pečat Grada Osijeka dobili su VIS "Dinamiti" za izuzetna ostvarenja u području kulture te promicanju Grada Osijeka u Hrvatskoj i inozemstvu te softverska tvrtka Mono d.o.o. za izuzetan doprinos u razvoju i unapređenju gospodarske i istraživačke djelatnosti.
Uime svih dobitnika javnih priznanja okupljenima se obratio i na priznanjima je zahvalio Ivan Vrkić, bivši gradonačelnik Osijeka. Osvrnuo se, između ostaloga, na mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja i poručio kako je riječ o jednoj od najuspješnijih mirovnih misija u svijetu. Istaknuo je kako mu je na dužnosti gradonačelnika najvažnije bilo uspostaviti mir u gradu i stabilizirati gradske financije.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić

Premijer Andrej Plenković

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić o Danu grada

Dobitnik Zlatne plakete, Grba Grada Osijeka za životno djelo Ivan Vrkić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.