Hrvatski radio

Radio Osijek

Radilica ocjenjuje med

07.08.2015.

12:47

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku se održava ocjenjivanje mjeda koje je organiziralo Udruženje pčelara Slavonije i Baranje "Radilica" iz Osijeka.

Više od 140 uzoraka meda stiglo je u Osijek na 7. međunarodno i 9. regionalno ocjenjivanje meda koje je organizirala "Radilica", osječko udruženje pčelara koje postoji posljednjih 12 godina. Prema riječima Andrije Grbeše, predsjednika udruženja, riječ je o različitim vrstama meda koji je stigao iz 19 hrvatskih županija i Grada Zagreba (ukupno 52 naselja), ali i medu iz Bosne i Hercegovine i Srbije te još četiriju zemalja Europe - Italije, Mađarske, Nizozemske i San Marina. 

Ocjenjuje se postotak vlage u medu, ali i čistoća, bistrina, boja, miris i okus. "U Hrvatskoj je najveći dopušteni udjel vlage u medu 20%, no stručnjaci s osječkog ocjenjivanja tvrde kako nijedan uzorak nije imao ni 19% posto vlage što vjerojatno možemo zahvaliti činjenici da je ovo sušna godina u kojoj pčelari vrcaju zreli med", rekao je Grbeša.

Kao jedan od glavnih ciljeva udruženja, ali i današnjeg natjecanje, predsjednik Radilice je istaknuo razmjenu iskustava i znanja kako bi se proizvodio što zdraviji i kvalitetniji med i kako bi se sačuvale pčele kao jedan od najvažnijih faktora o kojima ovisi stabilnost biološke ravnoteže.

  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.