Hrvatski radio

Radio Osijek

Radio Osijek i simbol mira u Aljmašu

05.12.2016.

00:08

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drugu adventsku svijeću u Aljmašu su sinoć upalili djelatnici HRT Radio Osijeka. Aljmaš, u kojem se nalazi jedno od naših navećih marijanskih svetišta, hvali se najvećim adventskim vijencem u Hrvatskoj, širim od 12 metara.

Prvu je adventsku svijeću u Aljmašu prošle nedjelje upalio Ante Markić, upravitelj Svetišta Gospe od Utočišta i aljmaški župnik, a čast da upale drugu svijeću- simbol mira pripala je djelatnicima HRT Radio Osijeka. Učinila je to na velikom adventskom vijencu ispred svetišta Marija Herceg. U ime svih djelatnika Radio Osijeka poželjela je svim mještanima Aljmaša mir u obitelji, u susjedstvu, na radnim mjestima i u školama, u selu i u cijeloj županiji. "Radite na boljitku vašeg sela, pripremajte se za nove projekte i želim da vam svima bude još ljepše u budućnosti", poručila je Marija Herceg okupljenim mještanima Aljmaša.

Adventski vijenac osmislile su i ukrasile članice Ženske udruge "Dora" uz potporu predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Aljmaš Ivice Stankovića. Predsjednica udruge Ljiljana Bede izjavila je kako je ženama u Aljmašu nakon povratka iz progonstva bila želja uz druženje i različite aktivnosti izraditi nove ručne radove kako bi obnovile u ratu uništenu kulturnu baštinu te izradile i dobro spremile originalan aljmaški vez te ga sačuvale od zaborava. Posljednih deset godina žene Aljmaša organiziraju prigodne programe uoči Božića. Nekada je to bio Božićni sajam, a sada je to adventski vijenac. Svim mještanima Aljmaša, djelatnicima i slušateljima Radio Osijeka Ljiljana Bede uputila je i posebnu poruku sa željom da nas prati sreća, ljubav, zdravlje i druženje uz puno smijeha. 

U prilogu poslušajte Aljmašanku Elenu Petrijevčanin koja je pročitala prigodno čitanje uoči paljenja druge adventske svijeće, potom Mariju Herceg s Radio Osijeka, Ivica Stankovića, predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Aljmaš te razgovor s Ljiljanom Bede, predsjednicom Ženske udruge "Dora" iz Aljmaša.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.