Hrvatski radio

Radio Osijek

Radio Osijek uz tambure i Darka Paurića

24.05.2017.

23:23

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HRT Radio Osijek i ove je godine organizirao koncert sjećanja na glazbenog urednika i novinara Darka Paurića. Osmo izdanje tamburaškog koncerta privuklo je veliki broj slušatelja emisija "Desetica" i "Ritma šokadije" koje je godinama vodio i uređivao Darko Paurić.

Osmi Memorijal Darka Paurića emitiran je izravno u programu Radio Osijeka, nakon uvodne polusatne emisije u kojoj su se suradnje s Paurićem sjetili svi izvođači i gosti. Snimka koncerta bit će objavljena na Prvom programu Hrvatskoga radija, a snimljena je i televizijska reportaža koju će moći pogledati gledatelji HRT4. Dječje kazalište Branka Mihaljevića i ove je godine bilo prepuno slušatelja Radio Osijeka jer su ulaznice podijeljene isključivo redovitim slušateljima Desetice te Ritma šokadije, emisije koju je osmislio upravo Darko Paurić i koja se redovito emitira nedjeljom poslijepodne i danas, devet godina nakon njegove smrti. 

Publika je mogla uživati u 100 minuta odličnog glazbenog programa, a na pozornici su nastupala poznata, ali i neka nova imena tamburaške scene - tamburaški sastavi Allegro, Zlatno klasje, Žeteoci, Kas, Slavonske lole, Kristali, muška pjevačka skupina Paorija iz Tordinaca te Vlatka Kopić Tena i Marija Pavković Snaša. Dijelovi koncerta i razgovori sa sudionicima bit će objavljeni i u sljedećoj emisiji Ritam šokadije.

Na pozornici, ali i ispred nje, glazbenici i slušatelji su se redom prisjećali velike uloge koju je u promociji tamburaške glazbe odigrao upravo Darko Paurić, posebice od 1990. godine do njegove prerane smrti početkom 2009. godine. Kako je, primjerice, istaknula Marija Pavković, Darko Paurić bio je boem koji je najviše na svijetu volio svoj Radio Osijek, glazbu i tambure, bio je njezin prijatelj, čovjek koji je bitno utjecao na početak njene karijere, ali i uspješnih karijera brojnih tamburaških sastava te nastanak brojnih kvalitetnih pjesama. Osim izvođača na koncertu su bili i članovi Paurićeve obitelji, majka Ružica, te brojni tamburaši, poput Marte Nikolin, Stjepana Jeršeka Štefa i Blanke Došen koji su istaknuli kako se na osječkoj i hrvatskoj medijskoj još uvijek primjećuje velika praznina nakon odlaska Darka Paurića, vrhunskog glazbenog urednika i novinara. 

HRT Radio Osijek utemeljio je Memorijal Darka Paurića 2010. godine, na obljetnicu njegove smrti, uz želju da kao medijska kuća nastavi promovirati kvalitetnu tamburašku glazbu kao specifičnost prostora na kojem djeluje, a to su Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. Danas je ovaj tamburaški koncert jedini tamburaški događaj koji se kontinuirano održava u Osijeku. Projekt je pokrenuo prije osam godina tadašnji glavni urednik Radio Osijeka Davor Lončarić koji je bio voditelj i ovogodišnjeg izdanja, a kao i svih godina do sada u projekt su uključeni i svi nekadašnji suradnici Darka Paurića koji danas rade na HRT-u kao novinari, glazbeni urednici, tehničari, producenti ili suradnici - Davor Magušić, Zvonimir Mandić, Danijela Šandor, Marija Herceg, Dario Vračević, Robert Tanasković, Amoreta Bajto, Tanja Grganović, Sanja Berak i Jasna Lačanin uz veliku potporu HRT centra Osijek. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.