Hrvatski radio

Radio Osijek

12:52 / 09.06.2022.

Autor: Radio Osijek

Radionica o SLAPP tužbama u Osijeku

radionice o SLAPP tužbama u Osijeku

radionice o SLAPP tužbama u Osijeku

Foto: Davor Lončarić / HRT

Edukativna radionica o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi, s kojima se suočava medijski sektor, održava se danas u Osijeku u organizaciji Ministarstva kulture i medija. 

Ministarstvo kulture i medija osnovalo je 2021. godine Stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi, nakon što je Europska komisija usvojila Akcijski plan za europsku demokraciju, kojemu je jedan od primarnih ciljeva potpora samostalnim i neovisnim medijima, između ostalog, putem suzbijanja SLAPP tužbi - postupaka pokrenutih od strane moćnih pojedinaca usmjerenih prema zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova u društvu o pitanjima od javnog interesa. U radnoj skupini okupili smo ključne stručnjake - predstavnike medijskog sektora - novinara i nakladnika, strukovnih novinarskih udruga, Pravosudne akademije, Hrvatske odvjetničke komore, akademske zajednice, Ureda pučke pravobraniteljice, Ministarstva pravosuđa i uprave te Ministarstva kulture i medija i potaknuli dijalog, razmjenu znanja i iskustava, ali i edukaciju, kako bi se zajednički pronašli učinkoviti načini za suzbijanje pokretanja SLAPP tužbi.

Treba istaknuti kako je problem zlouporabe strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja prepoznat u cijeloj Europskoj uniji te je Europska komisija 27. travnja 2022. objavila prijedlog Direktive o strateškim tužbama protiv sudjelovanja javnosti i preporuke državama članicama o SLAPP tužbama, koje podrazumijevaju i aktivnosti edukacija, koje smo u Hrvatskoj počeli provoditi već prošle godine.

Okrugli stol - javna rasprava te prva radionica o problematici SLAPP tužbi održani su u Zagrebu u rujnu i prosincu prošle godine, te je jedan od zaključaka tih rasprava bio upravo potreba održavanja edukacija i u drugim dijelovima Hrvatske, slijedom čega je, ove godine u ožujku održana i stručna radionica u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Splitu, a današnja je radionica održana u Osijeku.

O radionicama su u programu radio Osijeka govorili ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Ministarstvu kulture i medija Jasna Vaniček - Fila i sudac Vrhovnog suda Željko Pajalić.

radionice o SLAPP tužbama u Osijeku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.